Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ντρέπομαι!



Ένα τσούρμο φοιτητών, θα ήταν περίπου 20 χρονών, περπατούσε στο διάδρομο του 7ου ορόφου του νοσοκομείου. Μπροστά ο καθηγητής, πίσω αυτά ακολουθούσανε. Σταθήκανε μπροστά στην πόρτα ενός θαλάμου. Κάτι τους είπανε, τους δώσανε μάσκες και μπήκανε.

Στο μοναδικό κατειλημμένο κρεββάτι, μία γυναίκα. Σκεπασμένη με ένα σεντόνι ως το λαιμό, μόνο το κεφάλι και τα χέρια έξω απ’ αυτό. Διάσπαρτες στο δέρμα της, οι χαρακτηριστικές σκουροκόκκινες κηλίδες των ανθρώπων που νοσούν από AIDS. Όση ώρα ο καθηγητής τις έδειχνε στους φοιτητές, αυτή κοιτούσε έξω από το παράθυρο.

Δεν ήξερε καν τί ήταν ο HIV. Δεν ήξερε καν γιατί ήταν εκεί. Δεν ήξερε καν γιατί το σώμα της έκανε αυτά που έκανε. Ήταν από ένα ορεινό χωριό ενός μεγάλου νησιού. Μία φορά στη ζωή της είχε κάνει σεξ με έναν επισκέπτη του νησιού. Τώρα δεν είχε κανέναν δίπλα της. Την είχε παρατήσει η οικογένειά της, εκεί στον έβδομο όροφο, να κοιτάει έξω από το παράθυρο και να αναρωτιέται.


Ξεσκεπάσου, της είπε ο καθηγητής. Αυτή έσφιξε το σεντόνι ακόμη περισσότερο. Ξεσκεπάσου, της είπε πιο δυνατά, πιο άγρια. Άρχισε να κλαίει σιγανά και κουκουλώθηκε ακόμη περισσότερο. Ο καθηγητής τότε, έπιασε το σεντόνι νευριασμένος και της το τράβηξε δυνατά, αποκαλύπτοντας ένα γυμνό κορμί, γεμάτο με κοκκινάδια. Ντρέπομαι, έλεγε αυτή κι έκλαιγε με λυγμούς πια. Ντρέπομαι, είμαι γυμνή, με βλέπουν, και με τα χέρια της προσπαθούσε να καλύψει το στήθος της και το μουνί της. Άνοιξε τα πόδια σου, της είπε κοφτά. Ντρέπομαι, ξανά και ξανά. Παραδόθηκε όμως τελικά, μέσα στα ακατάσχετα αναφιλητά, παραδόθηκε στο γαντοφορεμένο χέρι, που της σήκωσε βίαια το ένα πόδι, για να αποκαλύψει μια τεράστια κόκκινη πληγή εκεί ανάμεσα.

Οι φοιτητές είχαν βουβαθεί. Μερικοί είχαν πισωπατήσει προς την πόρτα. Κανά δυο είχαν βουρκώσει. Κανένας όμως δεν μίλησε.
~
Είναι μερικοί άνθρωποι που κουβαλούν τη ντροπή του κόσμου όλου. Κουβαλούν ακόμη και τη ντροπή αυτών που δεν έχουν ντροπή.
Και είναι και μερικοί άλλοι, που δεν θα καταλάβουν ποτέ τί σημαίνει αξιοπρέπεια. Γιατί οι ίδιοι, δεν έχουν.

(Με αφορμή την απόφαση του Α. Γεωργιάδη να επαναφέρει την υγειονομική διάταξη του Α. Λοβέρδου για τις οροθετικές ιερόδουλες.)

απο

Αλληλέγγυα Δύναμη

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

"H Eλασσόνα κινδύνευσε με ολοκαύτωμα"

«Όλοι μας περάσαμε ένα πολύ μεγάλο σοκ», δήλωσε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος.
"H Eλασσόνα κινδύνευσε με ολοκαύτωμα"«Η Ελασσόνα κινδύνευσε με ολοκαύτωμα. Η Πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, που παρά τις επανειλημμένες πιέσεις μας για απομάκρυνση της ΠΑΠ από την πόλη μας, δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και τόσα χρόνια. Εξαίρουμε την ψυχραιμία των κατοίκων που εκκένωσαν την πόλη με απόλυτη ηρεμία και τάξη σε τόσο σύντομο διάστημα.

Επισημαίνουμε την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των στρατιωτών που με τεράστιο κίνδυνο της ζωής τους συνέχισαν τη μάχη με τις φλόγες».

Η φωτιά έχει περιοριστεί. Υπάρχουν βάρδιες πυροσβεστών και φαντάρων, για τον έλεγχο πιθανής αναζωπύρωσης. Οι κάτοικοι της Ελασσόνας έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Απόφαση-σοκ: Μικραίνουν τις ποινές για παιδόφιλους

8/7/2013 9:04:00 μμ













Τη χαλάρωση των ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία περιλαμβάνει τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Ο αριθμός των αδικημάτων αυτού του τύπου έχει τα τελευταία χρόνια αυξηθεί σημαντικά αφού το διαδίκτυο ευνοεί την διακίνηση παρόμοιου υλικού, ενώ οι υπολογιστές διευκολύνουν την αποθήκευση και φύλαξή του. Οι ιθύνοντες της ελληνικής πολιτείας επιλέγουν αυτήν ακριβώς την εποχή που οι διωκτικές αρχές ανά τον κόσμο εντείνουν την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στον όγκο των κρουσμάτων, για να βάλουν εμπόδια στις ελληνικές υπηρεσίες εντοπισμού και σύλληψης όσων καταστρέφουν την παιδική αθωότητα.

Αξίζει χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, οι ποινές που προβλέπονται για τους παιδόφιλους θα είναι μικρότερες από εκείνες που επιφυλάσσει ο νόμος για τους συκοφάντες! Νομικοί κύκλοι παρατηρούν πως σε αρκετές από τις περιπτώσεις που ρυθμίζει το νέο άρθρο περί πορνογραφίας Ανηλίκων (265 Π.Κ.) εμφανίζει περισσότερες ομοιότητες με το παλαιότερο σχετικό άρθρο του 2002, παρά με το άρθρο 348Α με το οποίο η σχετική νομοθεσία εκσυγχρονίστηκε μερικώς το 2007- 2008.

Τι περιλαμβάνουν οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, μεταξύ των αλλαγών που σχεδιάζονται περιλαμβάνεται η μείωση της ποινής για κατοχή ή προμήθεια υλικού παιδικής πορνογραφίας, είτε προέρχεται από «την τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών» είτε όχι, σε ένα έτος και διαζευκτικά η επιβολή χρηματικής ποινής.

Η αντίστοιχη ποινή που ορίζει ο ισχύων Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 348Α, όπως τροποποιήθηκε το 2007- 2008, προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 300.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή στο ισχύον σήμερα πλαίσιο ο διακινητής, ο αγοραστής και ο κάτοχος προϊόντος παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου έχουν την ίδια αντιμετώπιση, μετά τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, ο προμηθευόμενος και κάτοχος τέτοιου υλικού αντιμετωπίζεται ευμενέστερα.

Η υποχώρηση της ποινής στο ένα έτος ισοδυναμεί πρακτικά με τη μη φυλάκιση του δράστη, αφού, όπως είναι γνωστό στους νομικούς και όχι μόνο κύκλους, στις συντριπτικά περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις η ποινή εξαγοράζεται.

Το «καθ΄έξιν» που εξαφανίστηκε

Εξάλλου, οι διωκτικές αρχές έχουν, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο σημερινός κώδικας, τη δυνατότητα να παραπέμπουν όσους συλλαμβάνονται για τα συγκεκριμένα αδικήματα με την κατηγορία της καθ΄εξιν συμπεριφοράς, αφού σπάνια το υλικό που βρίσκεται στις έρευνες περιορίζεται σε μία μόνο φωτογραφία ή ένα μόνο video παιδικής πορνογραφίας. Ο λόγος είναι ότι οι παραβατικές πράξεις που τελούνται καθ΄εξιν τιμωρούνται αυστηρότερα.

Πράγματι, το σημερινό άρθρο του κώδικα ορίζει για τους καθ΄εξιν παραβάτες την κάθειρξη μέχρι 10 ετών σε συνδυασμό με χρηματική ποινή. Η ειδικότερη διάταξη για την καθ΄ εξιν τέλεση του αδικήματος λείπει από τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση επιτρέποντας την ευμενέστερη μεταχείριση του κατηγορουμένου ασχέτως του αν αυτός παρέβη το νόμο μία ή χίλιες φορές.

Μια ακόμη εξόφθαλμα στρεβλή αλλαγή, αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ανήλικος παρασύρθηκε ή εξωθήθηκε στην τέλεση πράξης σεξουαλικού χαρακτήρα που αποτελεί αντικείμενο πορνογραφικού υλικού και λόγω αυτού υπέστη βαριά σωματική βλάβη ή έχασε τη ζωή του. Ενώ στον ισχύοντα νόμο η ποινή που προβλεπόταν για τον δράστη ήταν ισόβια κάθειρξη, στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση ορίζεται ότι διαζευκτικά της ισόβιας κάθειρξης μπορεί να επιβληθεί και πρόσκαιρη διάρκειας 15 έως 20 ετών σε συνδυασμό με χρηματική ποινή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα των γνωμοδοτήσεων που έχουν κατά το παρελθόν υποβάλει οι Εισαγγελείς κ. Σανιδάς και κ. Τέντες περί της άρσης απορρήτου σε σχετικές περιπτώσεις διαδικτυακών συμπεριφορών, ενώ ακυρώνουν μεγάλο μέρος της προσπάθειας που καταβάλουν οι διωκτικές αρχές στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

PLEXACO: Οι εργοδότες αφού «χρεοκόπησαν» το εργοστάσιο,λεηλατούν τον εξοπλισμό του.

PLEXACO_logo  Τα Γεγονότα
 Το πρωί της Πέμπτη 4/7 φορτηγό εισήλθε στο εργοστάσιο της PLEXACO στο Σχηματάρι  και πήρε δύο μηχανές περιτύλιξης νημάτων. Σύμφωνα με την εταιρεία security που έχει αναλάβει την  φύλαξη του εργοστασίου, το φορτηγό συνοδεύονταν  από δικηγόρο και δικαστικό επιμελητή και εισήλθε στο εργοστάσιο με άδεια του Διευθύνοντα Σύμβουλου της PLEXACO κ. Σταμάτη Χιώτη. Σύμφωνα με τον δικαστικό επιμελητή, υπήρχε εντολή κατάσχεσης από τον προμηθευτή των μηχανών ο οποίος τις είχε παραχωρήσει με διαδικασία  leasing. Για την αφαιρέσει των μηχανών το σωματείο των εργαζομένων  ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.
Την επόμενη το πρωί ελάχιστοι εργαζόμενοι προσήλθαν στο εργοστάσιο παρά την κινητοποίηση που προσπάθησαν να προκαλέσουν οι διοικούντες του σωματείου. Είναι πλέον φανερό ότι μετά από τις μεθοδεύσεις  των κεφαλών του σωματείου και ιδιαίτερα του προέδρου και αντιπροέδρου Αριστείδη Κόκκαλη  και Χρήστου Γεωργίου καθώς και του προέδρου του ΕΚ Θήβας Δημ. Δημητρίου του οποίου οι προαναφερθέντες είναι κομματικά παραπαίδια και σε συνάρτηση με το  φανερό  αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει πλέον η PLEXACO, οι εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε παθητικά θύματα των εξελίξεων. Έχουν απογοητευθεί και παραιτηθεί από κάθε διάθεση μαχητικής διεκδίκησης.  
 Τα Ερωτηματικά
 Σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός του εργοστασίου βρίσκεται σε συντηρητική κατάσχεση από τους εργαζόμενους, όμως σύμφωνα με τη δικηγόρο του σωματείου εργατολόγο κ. Κωνσταντίνα Φουντέα τα μηχανήματα που είναι σε leasing δεν καλύπτονται από την κατάσχεση.  Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι  στην περίπτωση που τα παραπάνω αληθεύουν και έχουν γίνει σύννομα δηλαδή δεν πρόκειται για κλοπή από τους  ιδιοκτήτες της PLEXACO οικογένεια Χιώτη, πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση, βάση της οποίας ενήργησε ο δικαστικός επιμελητής. Τη δικαστική αυτή  απόφαση ο δικηγόρος της PLEXACO, σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να είχε κοινοποιήσει εβδομάδες πριν στη δικηγόρο των εργαζομένων εργατολόγο κ. Κωνσταντίνα Φουντέα. Πως και γιατί η κ. Φουντέα φέρετε να μην έχει ενημερώσει το σωματείο, ώστε οι εργαζόμενοι να μπλοκάρουν την αφαίρεση των μηχανών . Η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετη τη δικηγόρο των εργαζομένων η οποία δεν έχει πάψει έως σήμερα να ισχυρίζεται ότι η  PLEXACO θα επαναλειτουργήσει. Πως είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσει μια εταιρεία παρά τα χρέη, το πλιάτσικο από τους μακροχέρηδες και την αναμενόμενη αφαίρεση των μηχανών. Τελικά τι ξέρει η  εργατολόγος κ. Κωνσταντίνα Φουντέα. Τι ξέρουν ή δεν ξέρουν οι Αριστείδης Κόκκαλης  και Χρήστος Γεωργίου. Τους είχε ενημερώσει η δικηγόρος του σωματείου και αν όχι γιατί μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες, αμέλειες και ύποπτες συμπεριφορές η συγκεκριμένη εργατολόγος γνωστή για τα έργα και τις ημέρες της, παραμένει δικηγόρος  του σωματείου.
Σύμφωνα με όσα πρόσφατα έμαθαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, η θυγατρική της PLEXACO στη Βουλγαρία, της οποίας Διευθύνοντας Σύμβουλος φέρετε να είναι ο κ. Σταμάτης Χιώτης, σημειώνει θεαματική αύξηση πωλήσεων και πιστεύετε ότι προς τα εκεί οδεύουν οι μηχανές περιτύλιξης νημάτων που αφαιρέθηκαν από το εργοστάσιο στο Σχηματάρι. Πιθανότατα την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και άλλες που σίγουρα θα προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να αφαιρέσουν στο μέλλον.
Γίνεται πλέον φανερός ο ρόλος της δικηγόρου των εργαζομένων, εργατολόγου κ. Κωνσταντίνας Φουντέα και τι επιδιώκει μέσω της μεθοδευμένης κωλυσιεργίας, την οποία έχει αναγάγει σε επιστήμη, βοηθούμενη από την ύποπτη ανοχή των ιθυνόντων του σωματείου. Η κ. Φουντέα αγοράζει χρόνο για λογαριασμό της οικογένειας Χιώτη που θησαυρίζει από το εργοστάσιο της Βουλγαρίας, το οποίο μια πτώχευση της PLEXACO στην Ελλάδα θα το αφήσει θα το παρασύρει και αυτό.

                                     Εργαζόμενοι  ΒΙΠΕ   Σχηματαρίου-Οινοφύτων

http://vathikokkino.com/

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ένα άλλο Συνέδριο είναι εφικτό Ένα άλλο Κόμμα είναι αναγκαίο ................. Γιατί, ρε γαμώτο, να είμαι πάλι υποχρεωμένος να σκύψω το κεφάλι ντροπιασμένος και να σωπάσω;

 

απο βαθυ κοκκινο

Μια ωραία ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του Σύριζα

Του Γ .Γ.

Μια ωραία ατμόσφαιρα επικρατεί στο εσωτερικό του Σύριζα, εν όψει του Συνεδρίου του. Μηχανισμοί, προκάτ διαδικασίες, φραξιονισμοί και δεν συμμαζεύεται είναι στην ημερήσια διάταξη. Και για να μην με χαρακτηρίσει κανένας κακοπροαίρετο και ότι κατασκευάζω σενάρια και φαντασιώνομαι καταστάσεις  για να θίξω την "αυριανή αριστερή κυβέρνηση" της χώρας να δώσω τον λόγο στα ίδια μέλη του Σύριζα για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δημοσιεύονται σε ένα έντυπο φίλα προσκείμενο στον Σύριζα. Στην εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" που κυκλοφορεί σήμερα.

Απόσπασμα από άρθρο που υπογράφει ο Στέλιος Ελληνιάδης με δικές μου υπογραμμίσεις: 

"Εκλέχτηκα 15ος στην Κεντρική Επιτροπή, μεταξύ 711 υποψηφίων. Και τώρα προβληματίζομαι εάν θα ξαναθέσω υποψηφιότητα. Ο λόγος είναι ότι δεν έκανα τίποτα σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Για την ακρίβεια, δεν μου ζητήθηκε να κάνω τίποτα. Δεν με κάλεσε κανείς από τη γραμματεία, τη μικρή και τη μεγάλη, ούτε μου ανατέθηκε κάποιο καθήκον, κάποια αποστολή, κάποια δουλειά, τέλος πάντων. Ούτε καν ζητήθηκε η γνώμη μου για οτιδήποτε.

Μάλιστα, δεν είχα ούτε την ευκαιρία να μιλήσω στις λίγες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, σε αντίθεση με άλλους που μίλησαν σε όλες και μάλιστα, μερικοί, «κληρώνονταν» πάντοτε να μιλήσουν στην αρχή ή στο τέλος που η αίθουσα των συνεδριάσεων ήταν γεμάτη, ενώ στις πάμπολλες ενδιάμεσες ώρες μιλούσαν -κατά κανόνα- οι σύνεδροι από την επαρχία, όταν οι καρέκλες ήταν άδειες.

Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ψηφίζω στο τέλος του διημέρου μια πολυσέλιδη διακήρυξη θέσεων γενικού περιεχομένου. Η αλήθεια είναι ότι νόμιζα ότι η εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή ενός αριστερού κόμματος σήμαινε μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερα καθήκοντα. Δεν ισχύει. Αλλά και η διαδικασία εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής είχε γίνει με παράδοξο τρόπο. Σχεδόν τα μισά της μέλη διορίστηκαν χωρίς να εκλεγούν. Είναι αυτό δημοκρατικό;".

Και μετά τα άκρως περιγραφικά και κατατοπιστικά για τις εσωκομματικές διαδικασίες του Σύριζα που μας περιέγραψε ο Σ. Ελληνιάδης, κάνουμε στάση σε ένα άλλο κείμενο της ίδια εφημερίδας που υπογράφει ο Σωκράτης Μαντζουράνης:


 Ένα άλλο Συνέδριο είναι εφικτό Ένα άλλο Κόμμα είναι αναγκαίο

Γιατί, ρε γαμώτο, να είμαι πάλι υποχρεωμένος να σκύψω το κεφάλι ντροπιασμένος και να σωπάσω;
Ο Γιάννης είναι προοδευτικός και έντιμος άνθρωπος, παλιός συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στις ΔΕΚΟ, που εδώ και κάποια χρόνια τους τα βρόντηξε.
-Τους σιχάθηκα, ρε φίλε, μου έλεγε. Στο τέλος, κόντευα να σιχαθώ και τον εαυτό μου.

Άρχισε να γυροφέρνει μια το ΚΚΕ, μια τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά καταστάλαξε σε μας. Τις προάλλες με πήρε, έντρομος, τηλέφωνο:
-Τι είναι αυτά, βρε σύντροφε; Τι χάλια είναι αυτά; Εγώ τα βρόντηξα για να ξεφύγω από λίστες και «λίσταρχους» και φράξιες και παρασυναγωγές και τώρα μου τα ξαναφέρνετε σαν δημοκρατία και πλουραλισμό; Ξέρεις τι μου είπαν οι... σύντροφοι της οργάνωσης μου, όταν μου έβαζαν στο χέρι ένα χαρτάκι με τέσσερα ονόματα; «Εσύ ξέρεις απ' αυτά. Θα βρεθούμε στις 9 το βράδυ για να δούμε τι θα κάνουμε παραπέρα». Και ούτε που με άκουσε, όταν του είπα πως «αυτά» μ' έκαναν να τους σιχαθώ και να φύγω. Εσείς, ρε φίλε, πάτε να τους ξεπεράσετε. Είσαι Κεντρική Επιτροπή, μάστορα, κι έχεις ευθύνη για τούτα τα ρεζιλίκια. Έκλεισε το τηλέφωνο, χωρίς να πει ούτε ένα «γεια». Ντράπηκα και θύμωσα. Γιατί, βρε σύντροφοι;
Γιατί πρέπει να αρχίζουμε να χτίζουμε κάτι καινούργιο, με τα πιο φθαρμένα υλικά;
Γιατί να φτιάχνουν το «κόμμα των μελών» οι μηχανισμοί των στελεχών;

Γιατί η εσωκομματική δημοκρατία να «οικοδομείται» από παρασυγκεντρώσεις και λίστες; Γιατί, σώνει και καλά, πρέπει «οι δικοί μας» να έχουν την πλειοψηφία στα όργανα του νέου κόμματος; Να την κάνουν τι;
Γιατί οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να ποσοστοποιούνται για να επιβληθούν, αντί να δοκιμάζονται στη συντροφική αντιπαράθεση και στην πράξη;

Γιατί νέοι άνθρωποι να μετατρέπονται σε ταλιμπάν «τάσεων» και αξιόλογοι αγωνιστές σε εκλογομάγειροι παλιάς κοπής;

Γιατί η γνήσια αγωνία χιλιάδων απλών ανθρώπων για μια άλλη πολιτική, για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη κυβέρνηση, να χαραμίζεται σε μια ανόητη κυβερνολαγνεία; Γιατί όλα τούτα και άλλα τόσα ντροπιαστικά, που τούτες τις μέρες κυριαρχούν στη σύγκληση του 1ου Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να θεωρούνται λογικά, φυσιολογικά, συχνά αναγκαία και απαραίτητα για ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα;

Όλοι το ξέρουν πως όλα τούτα τα τερτίπια και τα «κόλπα» είναι η προίκα των πιο συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων του χθες και του σήμερα και όμως κανείς τους δεν ντρέπεται που τα εφαρμόζει και τα υπερασπίζεται, κανένα στέλεχος δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει ένα συγνώμη για τούτη την κατάντια.

Δεν είναι όλα τούτα σύντροφοι, απαραίτητα μέτρα για πλουραλιστική εκπροσώπηση ιδεών. Είναι απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη νομή μιας πιθανής μελλοντικής κυβερνητικής εξουσίας.
Δεν είναι καν απαράδεκτη για αριστερούς, πάλη ιδεών και απόψεων. Είναι διαγκωνισμός για εξουσία που κάποιοι τη βλέπουν να έρχεται.

Είμαι απόλυτα σίγουρος πως η ζωή, οι κοινωνικές διεργασίες, θα επιβάλουν κάποτε αυθεντικά συνέδρια αριστερών κομμάτων, συνέδρια χρήσιμα για το λαό και όχι για κομματικούς ιδιοκτήτες.
Όπως και να έχει, το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει από πολλές απόψεις πολύ ενδιαφέρον, για πολλούς. Ένα εύχομαι από καρδιάς. Να είμαι ο μόνος που αισθάνεται καλά, γιατί δεν είμαι αντιπρόσωπος, σ' ένα Συνέδριο που το περίμενα και το πάλευα πάνω από δέκα χρόνια.


.....................................

......................................

οπως και να εχει,  καλη επιτυχια στο συνεδριο !

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Διαβάστε το)

ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (ΜΕΡΟΣ 1ο)
Μάθετε την αλήθεια για την διατροφή και..
  • Απαλλαγείτε  μια για πάντα από το περιττό λίπος.

  • Καθαρίστε τον οργανισμό σας από τις αιτίες που προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες.

  • Γεμίστε πάλι ενέργεια και πείτε αντίο στην κούραση.


Θέλει μεγάλο θάρρος και θέληση για να απορρίψεις όλες τις σύγχρονες θεωρίες περί «υγιεινής διατροφής» που επικρατούν τα τελευταία 50 χρόνια και να υιοθετήσεις απόψεις που θα ..........
ανατρέψουν όλα όσα πίστευες μέχρι σήμερα και που σε συμβουλεύουν γιατροί και διαιτολόγοι να ακολουθείς. Θέλει επίσης να αφιερώσεις χρόνο για να προετοιμάζεις κατάλληλα τα γεύματα σου με τελετουργική ευλάβεια ώστε να ξεφύγεις από την εύκολη λύση και ταυτόχρονα καταστροφική των delivery, των πρόχειρων και έτοιμων φαγητών,  των θερμασμένων σε φούρνους μικροκυμάτων γευμάτων, και να σώσεις κυριολεκτικά τον εαυτό σου!!
Θέλει καθαρό μυαλό, ακεραιότητα χαρακτήρα και πίστη για να καταλάβεις πως όλο το παιχνίδι γύρω από το θέμα «διατροφή» είναι εντελώς στημένο με τελικό αποδέκτη κέρδους τιςφαρμακοβιομηχανίες και τα «καρτέλ» συγκεκριμένων προϊόντων τροφίμων!

Είναι τρομερά δύσκολο να πείσεις τον κόσμο για μια τέτοια αλλαγή, μπορείς όμως να δοκιμάσεις να πείσεις τον εαυτό σου και να γίνεις παράδειγμα για τους άλλους, την οικογένεια σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται βαρύγδουπες κουβέντες με περιττή ίσως βαρύτητα, αλλά όταν ξεκινήσεις την αλκαλική διατροφή θα καταλάβεις ότι αυτές οι κουβέντες είναι και λίγες!

ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 262x342-images-stories-womean dining 325
Η κατάσταση στο θέμα της διατροφής θα λέγαμε ό,τι κυριαρχείται από δύο τάσεις:
Από τη μια, έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν αρχίσει να δίνουν στη διατροφή τους τη σημασία που της αξίζει και ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν περισσότερα για αυτήν.

Και από τη άλλη, εξ ίσου πολλούς που απογοητευμένοι από τα διατροφικά σκάνδαλα και το χαοτικό του θέματος, έχουν παραιτειθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια υγιεινής διατροφής και πρόληψης θεωρώντας την μάταια και αναποτελεσματική. 
Αυτό βέβαια μπορεί να λειτουργεί και ως ένα ωραίο άλλοθι για κάποιους ώστε να μένουν προσκολλημένοι στον τρόπο ζωής τους και στις διαμορφωμένες συνήθειες τους.
"Σίγουρα η όμορφη δεσποινίς δίπλα στην φωτό δεν θα ήταν τόσο κομψή εαν πράγματι τρεφόταν
με burger και πατάτες τηγανιτές και κόλα. Όμως οι διαφιμήσεις που κατακλίζουν την ζωή μας μπορούν και το έχουν καταφέρει σε μέγιστο βαθμό να πείσουν πως κάπως έτσι είναι η υγειηνή διατροφή (άντε να πούμε για κόλα light, μπιφτέι απο σκέτο κιμά ψωμία πολύσπορο και άλλες τέτοιες χαριτωμένες ΑΠΑΤΕΣ)."

Είναι ακόμη πολύ πιθανό να συναντήσουμε και πολλούς με την αυταπάτη ό,τι κάνουν υγιεινή διατροφή, ενώ ταυτόχρονα τρώνε του καλού καιρού όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που διαφημίζονται.

Όμως τί είναι υγιεινή διατροφή;
Μήπως ο όρος έχει παρεξηγηθεί και παρερμηνευτεί σε σημείο που να μην έχει καθόλου σχέση με οτιδήποτε υγιεινό;
Δυστυχώς λόγω της αμφιλεγόμενης πληροφόρησης και της καλλιεργούμενης σύγχυσης είναι πολύ εύκολο για πολλούς ανθρώπους σήμερα να θεωρούν ότι κάνουν υγιεινή διατροφή ενώ στην πραγματικότητα ούτε καν την προσεγγίζουν. Η πλειοψηφία του κόσμου αντιλαμβάνεται την υγιεινή διατροφή μέσα από τους διαμορφωμένους μύθους και τα στερεότυπα, όπως δηλαδή βολεύει τα πανίσχυρα συμφέροντα της βιομηχανίας διατροφής.
Έτσι σήμερα κατακλυζόμαστε από αμέτρητα, επεξεργασμένα υποκατάστατα προϊόντων που κάνουν κατάχρηση της ονομασίας που φέρουν και που δεν έχουν καμμία σχέση με το πρωτογενές φυσικό συστατικό ή προϊόν.
 181x161-images-stories-alc.1
Προφανώς οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους αλλά λόγω της καταιγιστικής διαφήμισης κανείς δεν φαίνεται να το παρατηρεί. Παραδείγματος χάριν, βαφτίζεται φυσικός ο χυμός που είναι σε συσκευασία ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οτιδήποτε φυσικό. Είναι ένα επεξεργασμένο, νεκρό προϊόν με συντηρητικά, επιβλαβή ζάχαρη ή υποκατάστατο της(ακόμα χειρότερα) και όλα αυτά που υπόσχεται στη συσκευασία περί φυσικότητας και θρεπτικών συστατικών δεν ισχύουν. Και πώς να ισχύουν άλλωστε όταν ο πραγματικός χυμός που στίβουμε εμείς οι ίδιοι σε μισή ώρα έχει οξειδωθεί και είναι άχρηστος. 

Πόσο μάλλον ένα επεξεργασμένο προϊόν που προορίζεται να μείνει μέρες ή μήνες στο ράφι.

317x349-images-stories-alc.4
Επίσης κάθε άτομο είναι ιδιαίτερη, μοναδική περίπτωση και από την στιγμή που δεν γνωρίζουμε πως αντιλαμβάνεται ή πως προσδιορίζει την υγιεινή διατροφή, ο ισχυρισμός του και μόνο ότι κάνει υγιεινή ζωή ή ότι προσέχει δεν αρκεί και δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρος.
Μιας και το ζήτημα της υγιεινής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας και ταυτόχρονα χώρος εμπλοκής τεραστίων συμφερόντων αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’όλα είναι να ορίσουμε γενικά τί είναι υγιεινή διατροφή. 

Αναμφίβολα κάτι τέτοιο έρχεται σε ρήξη με τους εδραιωμένους και καλοπληρωμένους μύθους περί διατροφής που επιβλήθηκαν και κυριαρχούν επι δεκαετίες. 

Θα χρειαστεί σε βάθος γνώση του θέματος αλλά και τόλμη από την πλευρά του καθενός για να απορρίψει τις κρατούσες λανθασμένες, σαθρές και αναληθείς αντιλήψεις.

Αρχές Διατροφής
Κατ’αρχήν η πρώτη θεμελιώδες αρχή της διατροφής λέει ότι υγιεινό είναι το πρωτογενές. Ότι δηλαδή παράγει και μας προσφέρει η Μητέρα Φύση χωρίς καμμία παρέμβαση ή επεξεργασία. Η διατροφή μας λοιπόν για να είναι υγιεινή πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά πρωτογενή συστατικά και μάλιστα μονάχα βιολογικής καλλιέργειας. Άρα λοιπόν τρώμε πορτοκάλια και πίνουμε φυσικό χυμό που στίψαμε μόνοι μας αλλά ποτέ δεν πίνουμε ¨χυμό πορτοκαλιού¨ σε συσκευασία.

Η δεύτερη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι υγιεινό είναι το ωμό και όχι το μαγειρεμένο.201x168-images-stories-choriatikisalatakypros1Κανένα αλλό πλάσμα στη φύση δεν μαγειρεύει την τροφή του. Αλλά ούτε και ο άνθρωπος μέχρι που ανακάλυψε την φωτιά μερικές χιλιετίες πριν. Η θερμότητα καταστρέφει τα ένζυμα και αλλοιώνει την τροφή κάνοντας την άπεπτη. Έτσι η μαγειρεμένη τροφή όχι μόνο δεν δίνει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό αλλά αντίθετα παίρνει διότι για να βγουν οι άπεπτες τροφές από τον οργανισμό απαιτείται ενέργεια. Για παράδειγμα αντί να μαγειρέψουμε τη πιπεριά θα πρέπει να τη φάμε ωμή στη σαλάτα. Έτσι θα διασπαστεί και θα χωνευτεί με τα δικά της ένζυμα χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό και θα προσφέρει τις βιταμίνες της και τα ιχνοστοιχεία της σε ζωντανή οργανική μορφή, άμεσα προσλήψιμη και αξιοποιήσιμη από τα κύτταρα και τους ιστούς. Μπορούμε να κανουμε την μετάβαση μας στην ωμοφαγία σταδιακά τρώγοντας ένα πιάτο την ημέρα ωμό(π.χ. σαλάτα εποχής ή φρούτα) και ένα μαγειρεμένο με τελικό στόχο άν οχι το 100 % τουλάχιστον 80% ωμοφαγία και 20% μαγειρεμένη τροφή.

180x183-images-stories-alc.6Η τρίτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι πρέπει να πίνουμε οπωσδήποτε 1,5 - 2 λίτρα νερό την ημέρα. Αυτό σημαίνει 8 ποτήρια εκτός αν πίνουμε και χυμούς που στίβουμε μόνοι μας οπότε μπορούμε να τους υπολογίσουμε ως νερό. Ο καφές, το τσάϊ και οτιδήποτε ποτό κυκλοφορεί σε συσκευασία δεν πρέπει να καταναλώνονται γιατί όχι μόνο δεν μας δίνουν νερό αλλά μας αφυδατώνουν. Επίσης το νερό που πίνουμε πρέπει να είναι χωρίς χλώριο. Για να φύγει το χλώριο από το νερό βάζουμε το νερό της βρύσης σε μια γυάλινη κανάτα με ανοικτό στόμιο και σε 1 ώρα το χλώριο θα έχει εξατμιστεί. Το ιδανικό φυσικά είναι να πίνουμε νερό πηγής.
119x501-images-stories-food ph scale



Η τέταρτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι πρέπει να τρώμε αλκαλικές τροφές και όχι όξινες
.

Το ph του οργανισμού μας είναι 7,4 δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε στην τιμή αυτή πρέπει να τρώμε κατα 80% αλκαλικές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και όχι όξινες όπως τα κρεατικά , τα γαλακτοκομικά , τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκά κ.λ.π.
298x240-images-stories-alc.7Η πέμπτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής έχει να κάνει με τον σωστό συνδυασμό των τροφών

Το πεπτικό μας σύστημα - όπως κατ’αναλογία ένα πλυντήριο μπορεί να πλύνει τα πάντα τέλεια αλλά ξεχωριστά - μπορεί να χωνέψει τις τροφές αρκεί να είναι μεμονωμένες και όχι ανακατεμένες σε περίεργους συνδυασμούς. Κάθε κατηγορία τροφής θέλει τα δικά της ένζυμα για να χωνευθεί οπότε όταν μέσα στο στομάχι υπάρχουν και υδατάνθρακες και πρωτεϊνες και λίπη πολύ απλά το πεπτικό μας σύστημα δεν ξέρει ποιό ένζυμο να χρησιμοποιήσει. Σ’αυτή την περίπτωση αντί της πέψης των τροφών έχουμε τη ζύμωση τους και τη σήψη τους. Έτσι λοιπόν ποτέ δεν συνδυάζουμε πρωτεϊνες με υδατάνθρακες όπως κρέας με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά. Συνδυάζουμε πρωτεϊνες με λαχανικά ή υδατάνθρακες με λαχανικά. Και ποτέ δεν τρώμε φρούτα μετά το γεύμα επειδή τα φρούτα χωνεύονται στο λεπτό έντερο και όχι στο στομάχι. Θα πρέπει πάντα λοιπόν να βρίσκουν το στομάχι άδειο για να κατευθυνθούν ανεμπόδιστα στο λεπτό έντερο. Αν βρουν το στομάχι γεμάτο και εγκλωβιστούν εκεί θα υποστούν ζύμωση.

Η έκτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής αναφέρεται στην ηθική διάσταση της καθημερινής αυτής πράξης. Είναι βέβαιο ό,τι θα αισθανόμαστε πολύ όμορφα όταν γνωρίζουμε ό,τι αυτό που τρώμε δεν προξενεί καμιά ζημία στο περιβάλλον ή σε άλλους ανθρώπους του πλανήτη ούτε προκα294577-periv-green20horsλεί σκληρότητα και θάνατο σε ζώα. Και θα αισθανόμαστε ακόμα καλύτερα όταν γνωρίζουμε ό,τι αυτό που επιλέξαμε να φάμε συμβάλλει σε ένα άλλο μέλλον για τον πλανήτη, αειφόρο και βιώσιμο.
Τα παραπάνω είναι η πεμπτουσία της διατροφής και αν τα τηρήσουμε τότε μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε υγιεινή διατροφή που είναι και ο πυλώνας της υγείας γιατί έτσι ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτρέποντας την εμφάνιση ασθένειας και ο οργανισμός μας βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους λειτουργικότητας ενώ ταυτόχρονα πηγάζει από μέσα μας ζωντάνια, διάθεση και καλή ψυχολογία.
Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπ’όψιν μας είναι ότι η υγιεινή διατροφή είναι ο κυρίαρχος και πρωτεύων παράγοντας υγιείας. Με άλλα λόγια είναι υπεύθυνη κατα 90% για την συνολική κατάσταση υγιείας του οργανισμού μας και όλοι οι άλλοι παράγοντες όπως περιβάλλον, άσκηση, κληρονομικότητα, στρες κ.λ.π. είναι δευτερεύοντες και εξαρτώμενοι σε μεγάλο βαθμό από αυτήν.
Και τέλος η υγιεινή διατροφή είναι το ηθικό χρέος κάθε υπεύθυνου και σκεπτόμενου ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον, τους ανθρώπους, τη Φύση. Ζώντας στην εποχή που οι πολυεθνικές με τα προϊόντα τους προσπαθούν να μας βλάψουν και να καταστρέψουν την υγεία μας και το περιβάλλον, το να προσέχεις την διατροφή σου και τον εαυτό σου γενικότερα δεν είναι μόνο μια επιβεβλημένη πράξη άμυνας και αντίστασης αλλά πολύ περισσότερο μια πραγματικά δημιουργική στάση ζωής που βιώνει από σήμερα τον κόσμο του αύριο. Είναι ο δρόμος που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα της συμβατικής, χημικής γεωργίας, από τα αδιέξοδα του junk food, από τα αδιέξοδα της ασθένειας , από τα αδιέξοδα του καταναλωτισμού και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, από τα αδιέξοδα της πείνας και της φτώχειας για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Ότι κάνει καλό στην υγεία μας κάνει καλό και στο πλανήτη μας και η υγιεινή διατροφή υπόσχεται ένα υπέροχο μέλλον αρμονίας με την Φύση και σεβασμού του πλανήτη και όλων των πλασμάτων που ζουν σ’αυτόν. Και το σημαντικό είναι ότι αυτό το μέλλον μπορεί να το ζήσει ο καθένας από σήμερα. Φτάνει μόνο να το επιλέξει και να το υποστηρίξει.

189x311-images-stories-alc.5
Σύντομες συμβουλές

  • Φρούτα μπορείς να τρως κατά την διάρκεια της ημέρας (ή και μόνο φρούτα) με την προϋπόθεση ότι το απόγευμα θα ακολουθήσει έντονο πρόγραμμα γυμναστικής. Μετά την γυμναστική ΔΕΝ ξανατρώμε φρούτα. Εάν δεν ακολουθεί πρόγραμμα γυμναστικής, καλό είναι να περιορίζονται τα φρούτα.
  • Γεύματα με πρωτείνη (κρέας (σχ. ιστολογίου: πτώματα, πτωμαΐνες, μωρά, παιδιά, οικογένειες), γαλακτοκομικά, αυγά (υγρό κρέας) κτλ) καλό είναι τρώγονται στο τελευταίο γεύμα (βραδινό) καθώς επιβαρύνεται αρκετά ο οργανισμός για να τα χωνέψει και μετά κυριαρχεί η αίσθηση της νύστας και καλό είναι να το τρώμε το βράδυ όπου δεν θα έχουμε άλλη ενασχόληση μετά.
  • Τις πρώτες δύο εβδομάδες είναι πολύ πιθανό εάν μπείτε απότομα στην αλκαλική διατροφή να αισθάνεστε αδυναμία, ίσως ζαλάδες και γενικά όχι καλη διάθεση. Αυτό δεν πρέπει να σας τρομάξει, απλά ο οργανισμός αποτοξινώνεται. Διατηρείστε τις πρώτες 2 βδομάδες κάποιο γεύμα μαγειρευτό και μετά μπορείτε άφοβα να κάνετε αλκαλική διατροφή.
  • Κατά την διάρκεια της ημέρας εάν νοιώθεις πείνα μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου μια χούφτα σταφίδες μαύρες (Κορινθιακές) και λίγα αμύγδαλα ωμά.
  • Κόψε το γάλα! Σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες στην Αμερική το γάλα εκτός του ότι είναι μια επεξεργασμένη νεκρή τροφή δημιουργεί πολλούς μικροοργανισμούς που βλάπτουν το έντερο και μύκητες και δημιουργεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό και πεδίο δράσης διάφορων ασθενειών. Επίσης είναι κατά 90% υπεύθυνο για την παιδική χοληστερίνη που είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Κόψτε το γάλα από τα παιδιά σας μετά την ηλικία των 3-4 ετών και αντικαταστήστε το με χυμό πορτοκάλι (μόνο για πρωϊνό).
  •  Το κάπνισμα επίσης πέρα από τις σοβαρές βλαβερές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία μας, έχει την τάση να δημιουργεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό μειώνοντας κατά πολύ την όποια προσπάθεια αλκαλικής διατροφής επιδιώκουμε.
  • Μια φορά την εβδομάδα να τρως μαγειρεμένο φαγητό «χαλώντας» λίγο το πρόγραμμα της αλκαλικής διατροφής (να προτιμάς μαγειρευτά όσπρια και όχι μακαρονάδες, πίτσες ή σουβλάκια)
  • Περιόρισε καφέδες, τσάι κτλ ή κόψτα εντελώς είναι άχρηστα και επιβλαβή για τον οργανισμό προϊόντα, καθώς του απορροφούν πολύ ενέργεια.
 297x269-images-stories-alc.3 
Τέλος ακολουθούν πίνακες σχετικά με το phτων τροφίμων ανα κατηγορία ώστε να μπορείς να διαμορφώνεις την διατροφή και να επιλέγεις μόνος σου.

Αλκαλικές και όξινες τροφές
Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές / pH 8,5 - 9,0
pH 9,0: Λεμόνια (1), Καρπούζι (2).
pH 8,5: Αγαρ-Αγαρ (3), Ακτινίδιο, Ανανάς, Αντίδια, Αχλάδια (γλυκά), Δαμάσκηνα Umeboshi, Κανταλούπε, Καγιέν (4), Λάιμ, Μαϊντανός (5), Μάνγκο, Νεροκάρδαμο, Passion fruit, Παπάγια, Πεπόνι, Σπαράγγι (6), Σταφύλια (γλυκά), Σταφίδες ξανθές, Σύκα ξερά, Φύκια Κέλπ και Seaweeds, Χουρμάδες ξεροί, Χυμοί Φρούτων (7), Χυμοί Λαχανικών (8).
1. Εξαιρετικό για κρυολόγημα, βήχα, πόνο λαιμού, καούρα και πεπτικές διαταραχές.
2. Καλό για ετήσια νηστεία. Για αρκετές μέρες τρώτε καρπούζι, μασάτε και τρώτε επίσης τα κουκούτσια. Υπέρ αλκαλική τροφή.
3. Υποκατάστατο της ζελατίνης, πιο θρεπτικό.
4. Αναζωογονητικό, μη ερεθιστικό θεραπευτικό του σώματος. Καλό για το ενδοκρινολογικό.
5. Καθαρίζει τα νεφρά.
6. Ισχυρός μειωτής οξύτητας, αποτοξινώνει με προσωρινή οξύτητα των ούρων, επιφέροντας αλκαλικότητα μακροχρόνια.
7. Τα φυσικά σάκχαρα φέρνουν αλκαλικότητα. Πρόσθετη ζάχαρη κάνει τους χυμούς να σχηματίζουν οξέα.
8. Ανάλογα τα λαχανικά και τη γλυκύτητα.

Μέτρια αλκαλικές τροφές / pH 7,5 - 8,0

pH 8,0: Αλφάλφα (9), Αβοκάντο, Αλεύρι Αραρούτι (10), Αλάτι Θαλασσινό (με λαχανικά) (11), Αρακάς (φρέσκος γλυκός), Αχλάδια (λιγότερο γλυκά), Βερίκοκα, Βότανα πράσινα, Γκουάβα, Γκρέιπφρουτ, Διόσπυρος, Καρότα, Κολοκύθα (γλυκιά), Μαρούλι πράσινο, Μήλα (γλυκά), Μούρα, Μπανάνες (ώριμες), Νεκταρίνι, Ροδάκινα (γλυκά), Σέλινο, Σκόρδο (12), Σπανάκι, Σταφύλια (λιγότερο γλυκά), Σταφίδες Κορινθιακές, Σύκα (φρέσκα), Φραγκοστάφυλο, Χουρμάδες (φρέσκοι).
pH 7,5: Αρακάς (λιγότερο γλυκός), Γογγύλι, Καλαμπόκι γλυκό (φρέσκο), Κολοκύθα (λιγότερο γλυκιά), Κολοκύθα Squash (13), Κουκιά, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μαρούλι (ανοιχτό πράσινο), Μήλα (ξινά), Μηλόξυδο (14), Μπαμπού Φύτρα, Μπρόκολο, Ντάικον, Παντζάρι, Πατάτες με φλούδα, Πιπερόριζα (τζίντζερ-φρέσκια), Πιπεριά, Πορτοκάλι, Ροδάκινα (λιγότερο γλυκά), Σμέουρα, Σταφύλια (ξινά), Ταμάρι (15), Φασολάκια (φρέσκα πράσινα), Φράουλες, Χαρούπια (16).
9. Πλούσια σε ένζυμα, άριστη ευπεψία.
10. Περιέχει υψηλό ασβέστιο. Υποκατάστατο του καλαμποκάλευρου.
11. Η περιεκτικότητα λαχανικών ανεβάζει την αλκαλικότητα.
12. Ανεβάζει τις τροφές οξύτητας pH 5,0 προς την αλκαλική κατεύθυνση.
13. Χειμερινή Κολοκύθα pH 7,5. Γλυκύτερη 8,0.
14. Ανόθευτο, μη παστεριωμένο βοηθάει το πεπτικό. 1 κουταλιά με μέλι και νερό πριν τα γεύματα.
15. Γνήσια ζυμωμένο για 1,5 χρόνο, αλλιώς pH 6,0.
16. Υποκατάστατο του κακάο, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.

Τροφές ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες / pH 7,0 - 7,5

pH 7,0-7,5: Αμύγδαλα (17), Αγγούρι, Αγκινάρα, Αλάτι Θαλασσινό (18), Αμάρανθος, Βύνη κριθαριού, Γιδίσιο γάλα & τυρόγαλο (άβραστο) (19), Ελαιόλαδο, Ελιές ώριμες (20), Καρύδα (φρέσκια), Κάστανα (ξερά, ψημένα), Κεράσια, Κεχρί, Κινόα, Κολοκάσια, Κρεμμύδι, Κρόκοι αυγών (λίγο βραστοί), Λαχανάκια Βρυξελλών, Μανιτάρια, Μαγιά (διατροφικές νιφάδες), Μαγιονέζα (σπιτική), Μέλι (ανεπεξέργαστο), Μελιτζάνα, Μίσο (πάστα σόγιας), Μοσχοκάρυδο, Μουστάρδα, Μπάμιες, Μπαχαρικά (21), Νεροκαστανιά, Ντομάτες (γλυκές ή μέτρια γλυκές), Ξύδι ρυζιού, Πίκλες σπιτικές (22), Πράσο, Ραβέντι, Ρεπάνι, Σάλτσα σαλάτας, Σιρόπι Ρυζιού, Σόγια φασόλια (ξερά), Σόγια γάλα & τυρί, Σουσάμι σπόροι (ολόκληροι) (23), Τόφου, Φυτρωμένα Σιτηρά (24), Ψωμί Εσσαίων (25).
17. Μουσκεύετε 12 ώρες και τα τρώτε ξεφλουδισμένα.
18. Περιέχει θαλάσσια μέταλλα. Ξηραμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες.
19. Υψηλό νάτριο, για βοήθεια στην πέψη.
20. Ξεραμένες στον ήλιο, ωριμασμένες στο δένδρο, αλλιώς pH 6,0.
21. Κυμαίνονται μεταξύ pH 7,0 και 8,0.
22. Με θαλασσινό αλάτι και μηλόξυδο.
23. Υψηλά επίπεδα αφομοιώσιμου ασβεστίου. Καλύτεροι φρεσκοαλεσμένοι.
24. Υψηλότερη αλκαλικότητα και πιο εύπεπτα.
25. Τα φυτρωμένα σιτηρά είναι πιο αλκαλικά. Τα καλομασημένα σιτηρά γίνονται επίσης πιο αλκαλικά.


489x300-images-stories-alc.2
Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες / pH 6,5 - 7,0
pH 7,0-6,5: Ασπράδι αυγών, Βατόμουρα, Βούτυρο, Γάλα (ομογενοποιημένο) και επεξεργασμένα προϊόντα γάλακτος* (26), Γιδίσιο γάλα, Δαμάσκηνα φρέσκα & ξερά (27), Δημητριακά πρωινού (ανεπεξέργαστα με μέλι, φρούτα, σιρόπι σφενδάμου), Ελιές (ξυδάτες), Έλαια (εκτός ελαιόλαδου), Καρύδια, Καρύδα ξερή, Κάσιους, Κριθάρι, Cranberries (27), Κράκερ σίκαλης, ρυζιού ή σίτου (ανεπεξέργαστα), Μακαντάμια και Μπραζίλ καρποί, Μαργαρίνη, Μέλι (επεξεργ.) Μελάσα (οργανική αθειάφιστη) (28), Μοσχοκάρυδο, Μουστάρδα, Πίτουρο, Ποπ-κορν με βούτυρο (σκέτο), Σιρόπι κριθαριού, Σιρόπι Σφενδάμου (ανεπεξέργαστο), Σπόροι Κολοκύθας και Ηλίανθου, Τυριά (ελαφρά και λεπτά)(26), Πέκαν καρποί, Στάρι Σπελτ, Φακές, Φασόλια ξερά (29) (μουνγκ, ατζούκι, γκαρμπάνζο, πίντο, κίντνεϊ), Φιστίκια Αιγίνης, Φρουκτόζη, Ψωμί σίκαλης (οργανικό φυτρωμένο).
* Κρέμα (φρέσκια και άβραστη), Γάλα και Τυρόγαλα (αγελάδας), Γιαούρτι (σκέτο).
26. Τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα.
27. Περιέχουν όξινα βενζοϊκά οξέα.
28. Πολύ πλούσια σε σίδηρο.
29. Τα ξερά φασόλια φυτρωμένα είναι ουδέτερα (pH 7,0).
Μέτρια όξινες τροφές / pH 6,0 - 6,5
pH 6,0: Γιαούρτι (γλυκαμένο), Δημητριακά πρωινού (επεξεργασμένα), Κρέμα σιταριού, Κρασί (30), Μελάσα (θειαφισμένη), Οστρακόδερμα, Πίκλες (εμπορίου), Σιρόπι Σφενδάμου (επεξεργασμένο), Τροφές πλήρους σιταριού (31), Φρουτοχυμοί με ζάχαρη, Φύτρο σταριού, Ψάρια, Ψωμιά (εξευγενισμένα) από καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι και σίκαλη.
pH 6,5: Αυγά ολόκληρα (καλά βρασμένα), Βρώμη, Γλυκά (με σπόρους & μέλι), Ζυμαρικά (πλήρη), Κέτσαπ, Μαγιονέζα, Μπανάνες (πράσινες), Πατάτες ξεφλουδισμένες, Ποπ-κορν (με αλάτι και βούτυρο), Ρύζι Μπασμάτι, Ρύζι αναποφλοίωτο, Σόγια σάλτσα (εμπορίου), Ταπιόκα, Τυριά (έντονα), Φαγόπυρο, Φιστίκι αράπικο, Ψωμί Σταρένιο (οργανικό φυτρωμένο), Ψωμιά καλαμποκιού και ρυζιού.
30. Καλής ποιότητας κόκκινο κρασί, μέχρι ένα ποτηράκι, καλό για το αίμα.
31. Το ανεπεξέργαστο σιτάρι είναι πιο αλκαλικό.
Εξαιρετικά όξινες τροφές / pH 5,0 - 5,5
pH 5,0: Τεχνητά γλυκαντικά.
pH 5,5: Αλεύρι άσπρο και σταρένιο (32), Αλάτι ιωδ. ραφιναρισμένο, Ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά (33), Βοδινό κρέας, Γαλοπούλα, Γλυκά και κέικ με άσπρο αλεύρι, Ελάφι, Ζάχαρη άσπρη (34), Ζάχαρη καφέ (35), Ζυμαρικά (άσπρα), Καραμέλες, Καφές (36), Κατσίκι, Κοτόπουλο, Κουνέλι, Κρέμα με άσπρη ζάχαρη, Λικέρ (37), Μαρμελάδες, Μπύρα(38), Ναρκωτικά, Ξύδι λευκό (επεξεργασμένο), Πρόβατο, Ρύζι άσπρο, Σιμιγδάλι, Σοκολάτα, Σταρένιο ψωμί, Τσάι μαύρο, Τσιγάρα, Χοιρινό.
32. Είναι λευκασμένα - δεν προσφέρουν τίποτα.
33. Απομυζούν τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού.
34. Αποφεύγετέ τη. Διαταράσσει το μεταβολισμό.
35. Οι περισσότερες είναι άσπρη ζάχαρη με προσθήκη σκούρου σιροπιού.
36. Οργανικός, φρεσκοαλεσμένος - μέχρι pH 5,5.
37. Οι φθηνές μάρκες πέφτουν στο pH 5,0.
38. Καλής ποιότητας, καλοζυμωμένη - μέχρι pH 5,5. Οι λίγο ζυμωμένες πέφτουν στο 5,0.

για το www.crossgym.gr
Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος