Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ο Δήμος Λαρισαίων θα πάρει 480 άτομα

alt

απο  thessalianews

Μέσα στην άνοιξη θα προκηρυχθεί η διαδικασία για την πρόσληψη 480 ανέργων στο Δήμο Λαρισαίων εντός του έτους, για πεντάμηνη απασχόληση με αμοιβή 625 ευρώ μηνιαίως, μέσω των ΜΚΟ οι οποίες και θα κάνουν την επιλογή.
Τη σχετική έγκριση έδωσε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, εγκρίνοντας επίσης κατά πλειοψηφία την προταθείσα προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑΛ ώστε να χρηματοδοτηθεί το ενεργειακό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που θα εφαρμόσει ο Δήμος καθώς και η κατασκευή φωτοβολταϊκών στη Σκεπαστή της Νεάπολης και σε στέγες σχολείων της πόλης.
Οι προσλαμβανόμενοι θα καλύψουν τα εκρηκτικά κενά των υπηρεσιών του Δήμου ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν προσωρινή λύση στο εργασιακό τους πρόβλημα. Βέβαια η διαδικασία, που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση, δεν θεωρήθηκε και τόσο ορθόδοξη και δέχθηκε ποικίλα πυρά στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Όπως διευκρίνισαν ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπ. Μπαρμπούτης, οι προσλήψεις θα γίνουν με όρους ΑΣΕΠ, στο οποίο θα καταλήγουν οι όποιες ενστάσεις, οι υποψήφιοι θα προέρχονται από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ, ο Δήμος δεν θα έχει εμπλοκή στην επιλογή και ο τρόπος μέσω ΜΚΟ προκρίθηκε από το υπουργείο για να αποφευχθεί η δικαστική επιδίωξη μονιμοποίησης από τους συμβασιούχους που θα προσληφθούν. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα συνεργαστούν με το Δήμο Λαρισαίων είναι το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ (200 θέσεις), το Ινστιτούτο της ΓΕΣΕΒΕ (200 θέσεις), ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος (30 θέσεις) και η Ανθρωπιστική Οργάνωση «Anthropomania» (50 θέσεις).

Θέμα για το αν και νόμιμο είναι και ηθικό έθεσε η Δέσποινα Αράπκουλε, επισημαίνοντας ότι πρόεδρος του ΕΟΠ είναι η Θέκλα Παρασκευούδη η οποία τυγχάνει υπάλληλος του Δήμου ενώ συνηγόρησε ο Γ. Μπαρτζώκης συγχαίροντας την πρόεδρό του κόμματός του Ντ. Μπακογιάννη «που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ» και καταγγέλλοντας ότι «λειτούργησε παραμάγαζο στην Παπακυριαζή με ψηφοθηρικούς σκοπούς και γι' αυτόυπήρξαν και διαγραφές».
Από την πλευρά του, ο Γ. Λαμπρούλης καταψηφίζοντας την πρόταση, χαρακτήρισε ως κατεξοχήν ανήθικο το ότι η ΓΣΕΕ συμμετέχει ενεργά προωθώντας μορφές εργασίας δουλεμπορικού τύπου και κατήγγειλε τις άλλες παρατάξεις ότι δεν διεκδικούν κανονικές μορφές απασχόλησης στο Δήμο. Εναντίον για τον ίδιο λόγο ψήφισε και ο Απ. Καλογιάννης ενώ ο Γιάννης Σάπκας παρότι δέχθηκε την ύπαρξη κινδύνων από τη συμμετοχή των ΜΚΟ
καθώς και πως πρόκειται για «ασπιρίνες και άλλοθι» απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας, ψήφισε θετικά καθώς «δεν υπάρχει σήμερα η πολυτέλεια άρνησης, όταν η καυτή ανάσα της ανεργίας τσουρουφλίζει τόσο κόσμο στην πόλη».
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ
Σύμφωνα με την εισήγηση του διευθυντή προγραμματισμού Γ. Οικονομίδη, την οποία υποστήριξε και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Λ. Μπαλογιάννης, ο Δήμος θα μετάσχει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με παρεμβάσεις (προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ ) σε κτίρια και με αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού. Το 1 εκατ. αποτελεί κρατική επιχορήγηση ενώ με 500.000 ευρώ θα συνεισφέρει ο Δήμος αξιοποιώντας αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ. Από την ίδια πηγή θα χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή φωτοβολταϊκών στη Σκεπαστή της Νεάπολης και σε στέγες σχολείων της πόλης, που υπολογίζεται να κοστίσουν 2 εκατ. ευρώ.
Βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε η επένδυση θα έχει απόδοση 4,2% και η ΔΕΥΑΛ θα εισπράττει τα έσοδα από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ για τα πρώτα εννιά χρόνια, με αποτέλεσμα να αποπληρωθεί η συμμετοχή της και οι αντίστοιχοι τόκοι του κεφαλαίου της. Για τα υπόλοιπα χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της 25ετούς σύμβασης, τα οικονομικά οφέλη των φωτοβολταϊκών θα απολαμβάνει ο Δήμος. Ενστάσεις για την αποδοτικότητα του σχεδίου εξέφρασε ο Γ. Σάπκας ψηφίζοντας λευκό, όπως και ο Απ. Καλογιάννης που χαρακτήρισε την επένδυση μη εξασφαλισμένη. Εναντίον τάχθηκε ο Γ. Λαμπρούλης κάνοντας λόγο για πολιτικό και ιδεολογικό θέμα που υφίσταται γενικότερα στο θέμα της ενέργειας, προβλέποντας ότι σχεδιάζεται ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΛ ενώ πρότεινε τα χρήματα που θα διαθέσει η ΔΕΥΑΛ να δοθούν ώστε να μειωθούν τα τιμολόγιά της κατά 30% και για δωρεάν ύδρευση των ανέργων και των ευπαθών ομάδων. Ο δε Γ. Μπαρτζώκης καταψήφισε επειδή δεν έχει δοθεί θέση στη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ σε εκπρόσωπο της παράταξής του.
Υπερασπιζόμενος την πρόταση ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης έκανε λόγο για προσοδοφόρα επένδυση του Δήμου, ο οποίος επιχειρεί μόνος του και δεν παραχωρεί την υπόθεση σε ιδιώτη όπως γίνεται αλλού ενώ έδωσε και την περιβαλλοντική διάσταση της πρωτοβουλίας.
Προανήγγειλε επίσης και μείωση των δημοτικών τελών εφόσον ο Δήμος αποκτήσει έσοδα από πρωτοβουλίες όπως αυτή των φωτοβολταϊκών. Επαναλαμβάνοντας ότι τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η ύδρευση της πόλης είναι εξασφαλισμένη για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια και πως η επιχείρηση μελετάει εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, πέραν των γεωτρήσεων, από επιφανειακά νερά κ.λπ. Τόνισε ότι η ΔΕΥΑΛ πρωτοπορεί και σ' αυτό, όπως και με την εμπλοκή της στις ήπιες μορφές ενέργειας, την αξιοποίηση της παραγόμενης λυματολάσπης κ.α. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ με τα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης, υπηρεσιακού κυρίως χαρακτήρα.
Εφ. Ελευθερία (Σωτήρης Ζαχαριάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου