Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Στον Δήμο Τεμπών οι πρώην καπναποθήκες στον Πυργετό


ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΧΘΕΣ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ-ΚΕΠΠΥΕΛ

 

 

Στον Δήμο Τεμπών οι πρώην καπναποθήκες στον Πυργετό


Ρεπορτάζ Γ. Ρούστας
Στον Δήμο Τεμπών παραχωρήθηκαν και επίσημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα 20 στρέμματα που βρίσκονται στον Πυργετό και περιλαμβάνουν τις αποθήκες του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, καθώς χθες στο δημαρχείο υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταξύ της δημοτικής αρχής και του Κέντρου Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ), ως εκπροσώπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι υπογραφές έπεσαν από τον πρόεδρο της τοπικής ενότητας Πυργετού κ. Αθαν. Λαϊνά και του προϊσταμένου του ΚΕΠΠΥΕΛ κ. Κώστα Αναστασίου, παρουσία του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου και δημοτικών συμβούλων, ενώ η παραχώρηση θα έχει διάρκεια 20 χρόνια.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κολλάτος ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, αφού ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα της δημοτικής αρχής, ενώ στις προθέσεις της είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ως αγροτικό μουσείο ή ως εκθετήριο αγροτικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκταση των 20 στρεμμάτων, μαζί με τις καπναποθήκες βρίσκονται κοντά στην εθνική οδό, άρα η πρόσβαση για τον επισκέπτη θα είναι εύκολη, ενώ είναι στον υπαίθριο χώρο, όπου διεξάγεται κάθε χρόνο η γιορτή ακτινιδίου.
Οι καπναποθήκες παραχωρήθηκαν το 1960 από την τότε Κοινότητα Πυργετού στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού, αφού στην περιοχή οι ποικιλίες καπνού Virginia και Berly ήταν αρκετά διαδεδομένες. Σταμάτησαν να λειτουργούν το 1990 και από το 1992 εγκαταλείφθηκαν πλήρως. Τα τελευταία χρόνια και η πρώην δημοτική αρχή Κάτω Ολύμπου και μετέπειτα ο Δήμος Τεμπών πίεζαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για επιστροφή της έκτασης στην Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Κολλάτο «η αξιοποίηση της έκτασης θα αρχίσει με τον ευπρεπισμό του χώρου (καθαρισμός της πυκνής βλάστησης κλπ), και θα ακολουθήσει η περίφραξή του, ενώ ήδη αναζητείται πρόγραμμα χρηματοδότησης είτε ως αγροτικό μουσείο, είτε ως εκθετήριο τοπικών προϊόντων».
Ακόμη ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «οι διεκδικήσεις του δήμου προς το ΥΠΑΑΤ δεν τελειώνουν με τις πρώην καπναποθήκες. Αντίθετα τώρα έχουμε επιπλέον κίνητρα, καθώς ο συνομιλητής μας, ο κ. Σκανδαλίδης είναι θετικός σε τέτοιες κινήσεις. Έτσι επόμενος στόχος είναι η παραχώρηση των μαθητικών κατασκηνώσεων της Κρανιάς, για τις οποίες οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, αρκεί να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, αφού εμπλέκονται πολλά υπουργεία, αλλά και η παραχώρηση 50 στρεμμάτων, επίσης στην περιοχή του Πυργετού, που ανήκουν στον νέο Οργανισμό «Δήμητρα».
Κληθείς από την «Ε» ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος να αποκαλύψει τα σχέδια του για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων, δήλωσε πως «οι κατασκηνώσεις στην Κρανιά μπορούν να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, στο οποίο αρκετές ομάδες μπορούν να πραγματοποιούν προετοιμασίες, αλλά και με τη δημιουργία ενός δημοτικού ξενώνα, με σύγχρονη ξενοδοχειακή υποδομή και τις κατάλληλες αναπλάσεις της ευρύτερης περιοχής». 


απο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου