Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Συρία: Ικανοί κι έμπειροι οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους Πολυβραβευμένοι, κάλυπταν για χρόνια τα πεδία των μαχών και όμως έπεσαν _ στην πρώτη γραμμή του πυρός

  το βημα

Συρία: Ικανοί κι έμπειροι οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους
H Mαρί Κόλβιν, δεύτερη από αριστερά με αντάρτες τον περασμένο Ιούνιο στη Λιβύη

Οι δυο δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμού της συριακής πόλης Χομς, η Αμερικανίδα Μαρί Κόλβιν, και ο γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, ήταν ικανοί κι έμπειροι στη δουλειά τους, αλλά, όπως φάνηκε, αυτό δεν τους έσωσε από τον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης στην πρώτη γραμμή του πυρός.


Η πολυβραβευμένη Μαρί Κόλβιν, 55 ετών, εργαζόταν από το 1985 ως πολεμική ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας «Sunday Times». Εϊχε καλύψει δεκάδες μέτωπα, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία και αλλού κι είχε τιμηθεί στη Βρετανία με το βραβείο του καλύτερου ανταποκριτή στο εξωτερικό για το 2010. Η βετεράνος ρεπόρτερ είχε χάσει το μάτι της από θραύσματα βόμβας σε αποστολή στη Σρι Λάνκα το 2001 και έκτοτε φορούσε μαύρη καλύπτρα.

«Η Κόλβιν ήταν μια εξαιρετική μορφή της εφημερίδας μας», τόνισε ο συντάκτης των «Sunday Times» Τζον Ουιδερόου, προσθέτοντας ότι «είχε πάθος να καλύπτει πολέμους στο εξωτερικό. Ηταν πάντα με το μέρος των θυμάτων των συγκρούσεων».

Μια μέρα πριν σκοτωθεί από θραύσματα από ρουκέτα όταν κατά το βομβαρδισμό της πόλης επλήγη το σπίτι στο οποίο διέμενε, είχε γράψει σε έναν φίλο της στο Facebook ότι «οι πληροφορίες που διακινούνται στο Διαδίκτυο σχετικά με την επιβίωση μου εδώ είναι υπερβολικές», απαντώντας σε ολους όσοι θεωρούσαν ότι η κάλυψη αυτής της πολεμικής σύρραξης θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ίδια.

Σπούδασε στο Γιέιλ και η πρώτη της δημοσιογραφική απαχόληση ήταν βοηθός ρεπόρτερ στη βραδινή
αστυνομική βάρδια (από τα μεσάνυχτα ως τις 6.00 το πρωί) στο γραφείο του πρακτορείου ειδήσεων UPI στη Νέα Υόρκη, το 1984.

Ο γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, που γεννήθηκε το 1983 στη πόλη Λορένη της Γαλλίας, έκανε την πρώτη του αποστολή σε ζώνη συγκρούσεων στην Αϊτή σε ηλικία 20 ετών, ενώ κάλυψε φωτογραφικά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη καθώς επίσης και την εμφύλια σύρραξη στο Κονγκό το 2008. Συνεργαζόταν με τα περιοδικά «Time» και «Paris Match» και με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», ενώ τιμήθηκε από τον διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό World Press το 2012 για τα ρεπορτάζ του στη Λιβύη. Ο 28χρονος άτυχος φωτορεπόρτερ ήταν ένας εκ των τριών ιδρυτών του φωτογραφικού πρακτορείου ΙΡ3.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ανακοίνωσε ότι η δημοσιογράφος της Εντίτ Μπουβιέ περιλαμβάνεται στους τραυματισμένους δημοσιογράφους, ενώ πηγές αναφέρουν πως ανάμεσα στους τραυματίες είναι κι ένας Βρετανός φωτορεπόρτερ που ονομάζεται Πολ Κόνροϊ. Η πόλη Χομς, προπύργιο των σουνιτών της Συρίας και επίκεντρο της εξέγερσης κατά του σιίτη προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού και σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις 3 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πέθανε στην πόλη και ο δημοσιογράφος των «New York Times» Αντονι Σαντίντ, από κρίση άσθματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου