Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη - θρίλερ του Eurogroup



Πληροφορίες του Reuters για αναβολή της βοήθειας μέχρι τις εκλογές
Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη - θρίλερ του Eurogroup

απο το βημα
Σε νέα επεισόδια οδηγείται το θρίλερ της έγκρισης του νέου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα μετά την αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup και την αντικατάστασή της με τηλεδιάσκεψη που άρχισε πριν από λίγο.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδας, αποφεύγοντας, ωστόσο, παράλληλα μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, όπως είπαν την Τετάρτη ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters.

Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν.

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

To Eurogroup είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τότε η ελληνική πλευρά πρέπει να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα μέτρα, με νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο σήμερα Τετάρτη ενδέχεται να δοθεί το πράσινο φως για την υποβολή της δημόσιας προσφοράς για το PSI την ερχόμενη Παρασκευή ώστε το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων να κινηθεί εντός των προθεσμιών.

Βασικά αίτια της νέας καθυστέρησης, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παραμένουν οι έγγραφες εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών και ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» των 325 εκατ. ευρώ με πρόσθετες περικοπές για το 2012.

Αργά το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς απέστειλε την επιστολή προς τους πιστωτές, με την οποία δεσμεύεται ότι δεν θα παρεκκλίνει από τις προβλέψεις του νέου μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρει στην επιστολή του προς τους επικεφαλείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, πως συμφωνεί με την επίτευξη των στόχων, αλλά υπάρχει και η αναφορά, ότι διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης.

Σε ευθείες βολές κατά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε «εναλλακτικές προτάσεις» για την αντιμετώπιση μιας ισχυρής αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης εντός του Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές προχώρησε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί για κάποιο διάστημα το παράδειγμα της Ιταλίας όπου δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι. «Στη συνέχεια θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι η κανονική δημοκρατική διαδικασία, με τις επιπτώσεις που έχουμε δει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.

Ανάλογη επιστολή φέρεται να έχει αποστείλει και ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, εξέφρασε την ελπίδα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση γι αυτό είναι να έρθουν από την Αθήνα οι διαβεβαιώσεις για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό και οι έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Με δραματικούς τόνους πριέγραψε την κατάσταση της χώρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

«Η χώρα είναι στην κόψη του ξυραφιού· πολλοί μας θέλουν έξω από την Ευρωζώνη και πρέπει να τους πείσουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας» τόνισε και στρέφοντας τα βέλη και στο εσωτερικό συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα, αλλά είναι δύσκολο γιατί πολλοί παίζουν με τη φωτιά, μέσα κι έξω από τη χώρα, άλλοι με πυρσούς κι άλλοι με σπίρτα».

«Η χώρα δίνει αγώνα επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της και μέχρι να αρχίσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στις 6 το απόγευμα, θα διευκρινιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες», προσέθεσε.

Εάν το Eurogroup της Δευτέρας εγκρίνει την ελληνική βοήθεια, το PSI μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ο Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ,

Ο κ. Άσμουσεν είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα μπορούν να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί το νέο πακέτο για την Ελλάδα από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της ΕΚΤ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να συμμετάσχει άμεσα, αλλά μπορεί να δώσει τα κέρδη της από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τα κράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά στην ελληνική βοήθεια.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει ότι κάτι τέτοιο ενέχει ανυπολόγιστα ρίσκα και θα πλήξει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου