Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Εθελοντές... παντός καιρού!

ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Εθελοντές... παντός καιρού!


Ρεπ. Γ. Ρούστας
Πολύτιμη ήταν η προχθεσινή παρέμβαση μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπυρόσβεσης του πρώην Δήμου Κάτω Ολύμπου στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε μονοκατοικία στον Πυργετό, όταν από τις φλόγες που άρχισαν να ξεπηδούν από την καμινάδα, καταστράφηκε μόνο η σκεπή του σπιτιού, αφού η πύρινη λαίλαπα αντιμετωπίστηκε στο πρώτο της στάδιο και δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Η Εθελοντική Ομάδα δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα δασοπυρόσβεσης αλλά γενικότερα στην αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων, όπως πρόσφατα με την ισχυρή χιονόπτωση που έπληξε την περιοχή των Τεμπών, καθώς τα μέλη της συνέβαλαν τα μέγιστα στον αποχιονισμό βασικών δρόμων στα χωριά.
Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες της πυρκαγιάς στον Πυργετό τόνιζαν με δηλώσεις τους στην «Ε» την αναγκαιότητα ενίσχυσης και επέκτασης της Εθελοντικής Ομάδας, καθώς πολλές φορές ο χρόνος που απαιτείται για τη μετάβαση της πυροσβεστικής από τη Λάρισα στα Τέμπη είναι μεγάλος και μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός.
Επικεφαλής της Ομάδας και εις εκ των εμπνευστών για τη δημιουργία της είναι ο δημοτικός σύμβουλος Τεμπών κ. Γρηγόρης Δήμου, ο οποίος μίλησε στην «Ε» για την αξιέπαινη δράση της Ομάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Δήμου «η αρχική κινητήρια σκέψη της δημιουργίας της Ομάδας ήταν να σωθούν οι πνεύμονες πράσινου -τόσο πολύτιμοι για την ευρύτερη περιοχή των Τεμπών. Θέλοντας λοιπόν να συμβάλλουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στη διάσωση των δασών και προσφέροντας απ΄τον χρόνο τους, οργάνωσαν την ομάδα, η οποία σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνέβαλε στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Τους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα γίνονται πυροφυλάξεις κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες με βάρδιες. Τους χειμερινούς μήνες έχουμε στη διάθεσή μας ένα πλήρως επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προστίθεται ένα δεύτερο, λόγω αυξημένων αναγκών, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό στον Πυργετό μετρά 60 μάχιμους εθελοντές. Η Ομάδα επιχορηγείται από τον Τομέα Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προμήθεια στολών και λοιπού εξοπλισμού. Η δράση της Ομάδας δεν περιορίζεται μόνο στη δασοπυρόσβεση, αλλά σε κάθε έκτακτο καιρικό φαινόμενο, όπως συνέβη προ ημερών με τα χιόνια, όταν μέλη της Ομάδας χρειάστηκε να συμβάλουν στον αποχιονισμό δρόμων και κατοικιών για την παροχή βοήθειας κυρίως σε ηλικιωμένους».
Σύμφωνα με τον κ. Δήμου «στόχος της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπυρόσβεσης είναι να επεκτείνει τη δράση της σε ολόκληρο τον Δήμο Τεμπών. Ήδη υπάρχει μια ανάλογη ομάδα στο Συκούριο, ενώ έχει προετοιμαστεί το κλίμα και στους Γόννους».
Μακάρι το εγχείρημα να πετύχει. Η Δημοτική Αρχή Τεμπών από την αρχή στέκεται συμπαραστάτης αυτής της προσπάθειας, αφού όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κώστας Κολλάτος «στη δύσκολη εποχή που διανύουμε ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που αγγίζει όλους μας, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας και αυτό θα πρέπει να τονιστεί με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι η δυναμική απάντηση της κοινωνίας στην κρίση. Ο εθελοντισμός δείχνει τον βαθμό ωριμότητας και πολιτισμού μιας κοινωνίας. Και η τοπική κοινωνία των Τεμπών είναι ώριμη και με πνεύμα αλληλεγγύης». 

απο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου