Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Σε επικίνδυνο ναρκοπέδιο εισήλθε η ελληνική οικονομία μετά το κούρεμα

Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/03/2012
Μέσα από ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκοπέδιο υποχρεώνεται να περάσει η ελληνική οικονομία μετά την επιτυχημένη έκβαση του Private Sector Involvement (PSI) προκειμένου να βγει από αυτό το 2020 με ένα χρέος περί το 120% του ΑΕΠ, δηλαδή μεγαλύτερο εκείνου με το οποίο άρχισε πριν από δύο χρόνια η επιχείρηση φτώχυνσης των Ελλήνων πολιτών. Η “επόμενη ημέρα” ξημερώνει με τον σχεδιασμό νέων μέτρων λιτότητας, καθώς κυβέρνηση και τρόικα έχουν ήδη συμφωνήσει για μειώσεις μισθών και νέα χαράτσια από τον Ιούνιο. Όπως επίσης κρύβει ακόμη έναν μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς αλλά και για τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το νεοφιλελεύθερο μέτωπο είναι βέβαιο πως θα επισείει αλαζονικά τη νίκη των επιλογών Μέρκελ ως σύμβολο ιδεολογικής ισχύος...

Μόνο “εσωτερικό” τυχόν νέο “κούρεμα”
Οι μεγαλύτερες ζημίες που καταμετρά η ελληνική οικονομία από τη διαδικασία του PSI, συνοψίζονται στα εξής:
1. Καθίσταται απολύτως απαγορευτικό οποιοδήποτε νέο κούρεμα στα ομόλογα των ιδιωτών, καθώς
τα νέα ομόλογα θα διέπονται από αγγλικό δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων που υπάγονταν σε ξένο δίκαιο αρνήθηκαν να τα “κουρέψουν”, καθώς διατηρούν σαφώς σημαντικότερα νομικά πλεονεκτήματα έναντι εκείνων που υπόκεινται στους νόμους του ελληνικού κράτους.
2. Στο δυνητικό σενάριο επιστροφής στη δραχμή, το εναπομείναν χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε ευρώ.
3. Επέρχεται η ολοσχερής κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Ουσιαστικά έρχεται το τέλος στο σύστημα καταβολής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής δαπάνης όπως το έχει γνωρίσει έως τώρα η ελληνική κοινωνία μετά το PSI, καθώς το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, αφαιρεί από τα ασφαλιστικά ταμεία περί τα 12 δισ. ευρώ.
4. Παρότι με τη νέα δανειακή σύμβαση οι πιστωτές απαγορεύουν στην Ελλάδα να χρεωκοπήσει εφεξής, η απαγόρευση αυτή περιορίζεται μόνο στα δάνεια από το εξωτερικό. Με βάση τον ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί, όλα τα έσοδα της χώρας από φόρους ή από ιδιωτικοποιήσεις θα προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους προς το εξωτερικό και ό,τι θα έχει απομείνει θα πηγαίνει για μισθούς και συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα μπορεί να κηρύξει μόνο εσωτερική στάση πληρωμών.
5. Το όφελος από το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα είναι 100 δισ. ευρώ, όπως αφήνεται τεχνηέντως να εννοηθεί, αλλά κατά πολύ μικρότερο, κάτω των 70 δισ. ευρώ, καθώς πάνω από 30 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
6. Επέρχεται κούρεμα και στα φυσικά πρόσωπα. Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που του τέθηκαν στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, να απαντήσει για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την ένταξη των φυσικών προσώπων, η οποία πάντως είχε εξ αρχής αποφασιστεί, και παρά τις ρητορικές αναφορές στο περί δικαίου αίσθημα, στην ηθική κ.λπ.
Την απάντηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών παρατηρητών, δεν θα τη δώσει η Αθήνα, αλλά το Βερολίνο, το οποίο μελετά 4 προτάσεις για αποζημιώσεις για να εγκρίνει κάποια και οι οποίες είναι:
* Πρώτον, ο συμψηφισμός με φορολογικές υποχρεώσεις των ομολογιούχων φυσικών προσώπων που θα ενταχθούν στο PSI+ και στο haircut.
* Δεύτερον, η έκδοση μετοχών των τραπεζών που θα ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
* Τρίτον, η διάθεση ακινήτων ειδικά σε ομολογιούχους μεγάλων ποσών.
* Τέταρτον, ο διακανονισμός, ακόμη και με συμψηφισμό με την εφορία.

Κίνδυνος νέων επιθέσεων στην Ευρωζώνη
Η ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clauses - CAC) καθιστά υποχρεωτικό το κατά τα άλλα προαιρετικό “haircut” των ομολόγων. Αυτό ενδεχομένως θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για περιπέτειες: από “μηνύσεις” ομολογιούχων (περίπτωση Αργεντινής) μέχρι ενεργοποίηση των CDS, που με τη σειρά της θα φέρει νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις στην Ευρωζώνη (Ιταλία, Ισπανία κ.λπ., όπου τα επενδεδυμένα CDS είναι κατά πολύ υψηλότερου ποσού), αύξηση των spreads, ρευστοποιήσεις περιφερειακών νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ τα CDS παγκοσμίως αποτιμώνται σε 2,9 τρισ. δολάρια...
Με το PSI θυσιάζονται η ανάπτυξη και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Και τούτο διότι έρχονται νέα, ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα για φορολογούμενους, για καταναλωτές, για εργαζόμενους, από την αρχή κιόλας του καλοκαιριού, όπως έχουν εκβιαστικά απαιτήσει τρόικα και αγορές. Έρχονται μειώσεις μισθών, νέα χαράτσια και ομοβροντία μέτρων τον Ιούνιο.
Δικαιώνονται οι κερδοσκόποι. Λόγου χάριν, όσοι αγόρασαν ελληνικά ομόλογα με 27% και με 28% θα λάβουν με το “κούρεμα” 50%, δηλαδή σχεδόν τα διπλά ποσά!
Επιβραβεύεται η κερδοσκοπία που άσκησε η ΕΚΤ, η οποία αγόρασε ομόλογα στο 54% της αξίας από τη δευτερογενή αγορά, αλλά θα πληρωθεί στο 100%.
Παράπλευρη απώλεια του PSI θα είναι και οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που αρνήθηκαν την εθελοντική αποδοχή της προσφοράς, αλλά κουρεύονται υποχρεωτικά, καθώς ο υπουργός Οικονομικών υπονόησε διαφορετική μεταχείριση στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα δοθούν από το Δημόσιο για την αναπλήρωση των αποθεματικών τους.

8 ερωτήματα ζητούν απάντηση
Παρά πάντως τις επίσημες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του PSI, τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις ή τις αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, η τελεσφόρηση του όλου εγχειρήματος αφήνει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων, όπως είναι:
1. Πώς θα αποζημιωθούν -αν αποζημιωθούν- οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα;
2. Πώς θα αποφευχθεί το “λουκέτο” στα ταμεία;
3. Πώς θα παρακαμφθούν μελλοντικά οι δυσχέρειες τυχόν απαιτούμενου νέου “κουρέματος” λόγω της μετάπτωσης από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο;
4. Πώς θα αποσοβηθούν τυχόν νέες κερδοσκοπικές πιέσεις στην ευρωζώνη από τους κερδοσκόπους με ενεργοποίηση των CDS;
5. Πώς θα ασκηθεί εθνική δημοσιονομική πολιτική και κατά συνέπεια πώς θα λειτουργήσει στοιχειωδώς το ελληνικό κράτος με την προνομιούχο -κατά προτεραιότητα- αποπληρωμή των τόκων στους δανειστές;
6. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το μεγαλύτερο “κούρεμα” παγκοσμίως θα πιάσουν τόπο; Υπάρχει δηλαδή σχέδιο να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να επανακτήσει θετικό πρόσημα η μεταβολή του ΑΕΠ;
7. Πώς θα ξαναεμπιστευτούν απλοί πολίτες, ασφαλιστικά ταμεία, επενδυτές, αποταμιευτές το Δημόσιο μετά το υποχρεωτικό “κούρεμα”;
8. Έγινε “μάθημα” σε όσους ανέχθηκαν τη διαπλοκή και την κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονομικών το “πάθημα” της συντεταγμένης χρεωκοπίας;
Υπενθυμίζεται ότι το PSI είχε ποσοστό συμμετοχής 85,8% ή 177 δισ. ευρώ και σχεδόν “απόλυτη επιτυχία” μετά την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clauses - CAC), που οδηγούν σε συμμετοχή 95,7%, ενώ αναμένεται η δημοσίευση της ενεργοποίησής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αναφορικά με τις επιμέρους συμμετοχές στο PSI, αυτές αφορούσαν ομόλογα ελληνικού δικαίου συνολικής αξίας 177,4 δισ. ευρώ (μετείχαν 152 δισ. ευρώ με ποσοστό συμμετοχής 85,9%), σε ομόλογα ξένου δικαίου (συνολικής αξίας 18,9 δισ. ευρώ, ενώ μετείχαν 12,3 δισ. ευρώ και ενώ η Ελλάδα έδωσε γι' αυτά παράταση στην περίοδο αποδοχής έως τις 23 Μαρτίου) και δάνεια σε κρατικές επιχειρήσεις (9,7 δισ. ευρώ, όπου μετείχαν 7 δισ. ευρώ) και έτσι, σε συνολική αξία 205 δισ. ευρώ, μετείχαν 172 δισ. ευρώ πριν από την ενεργοποίηση των Collective Action Clauses.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου