Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Στα Φάρσαλα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στα Βαλκάνια

ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΚΛΥΣΗ 18.600 ΤΟΝΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

απο

Στα Φάρσαλα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στα Βαλκάνια

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Ένα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει σε λίγες ημέρες το φωτοβολταϊκό πάρκο της Selected Volt A.E.- θυγατρικής της Επίλεκτου Κλωστοϋφαντουργίας- στη Βαμβακού Φαρσάλων, επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις των επενδυτών, για αποδόσεις που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ετησίως.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, συνολικής ισχύος 9,99 ΜW, με δυνατότητα ετήσιας παραγωγής άνω των 13,5 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, απόδοση ικανή να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη με πληθυσμό 10.800 κατοίκων ή 3.730 νοικοκυριά. Το πάρκο εκτείνεται σε ιδιόκτητη έκταση 195 στρεμμάτων και για τη δημιουργία του χρειάστηκαν μεταξύ άλλων, 42.504 φωτοβολταïκά πλαίσια και... 8 διαφορετικές υπουργικές υπογραφές, αποδεικνύοντας πώς ο δρόμος προς την ανάπτυξη είναι, αν μη τι άλλο, μακρύς και δύσβατος.
H επένδυση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Επίλεκτου Κλωστοϋφαντουργίας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον οποίο η Ελλάδα φιλοδοξεί να
έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ο κ. Απόστολος Δοντάς, Διευθύνων σύμβουλος της κλωστοϋφαντουργίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν τη διοίκηση της Επίλεκτου, σε μια τέτοια επένδυση.
* Κύριε Δοντά, πώς αποφασίσατε να στραφείτε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
- Η διοίκηση της Επίλεκτου Κλωστοϋφαντουργίας, αναζητώντας νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, το 2007. Δυστυχώς, τα τελευταία δέκα χρόνια ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας είναι από τους πλέον σκληρά δοκιμαζόμενους, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης.
Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στο χώρο της ενέργειας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια εντελώς διαφορετική επένδυση, επεκτείνοντας την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Έτσι ιδρύσαμε την Επίλεκτο Ενεργειακή -η οποία είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης στο Χ.Α.Α. Επίλεκτου Κλωστοϋφαντουργίας- και στη συνέχεια την Selected Volt A.E- η οποία είναι 100% θυγατρική της Επίλεκτου Ενεργειακής- προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε πάνω σε αυτό το νέο αντικείμενο.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι ο φωτοβολταϊκός σταθμός της SELECTED VOLT μόλις προχτές συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις επιλογές της διοίκησης τόσο για τα υλικά όσο και για τους συνεργάτες μας.
* Θεωρείτε ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα φωτοβολταïκά; Μπορούν οι ΑΠΕ να αποτελέσουν τον πολυπόθητο μοχλό ανάπτυξης;
- Είναι γεγονός ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή διανύει μια από τις πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Ωστόσο, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι απλά θέμα χρόνου να περάσουμε και πάλι στην ανάπτυξη. Και αυτή τη φορά, η ανάπτυξη θα είναι βασισμένη σε μια υγιή λογική που θα στηρίζεται στην παραγωγή και τη μεταποίηση και όχι στην κατανάλωση μέσω δανεισμού όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Άρα, όταν μπούμε στην παραγωγή θα χρειαστούμε ενέργεια. Αυτή τη στιγμή οι υποδομές της χώρας είναι και ρυπογόνες, γιατί βασίζονται κυρίως στο λιγνίτη και τεχνολογικά ξεπερασμένες και ηλικιακά παρωχημένες. Σίγουρα λοιπόν η επόμενη φάση ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας θα χρειαστεί ενέργεια και κατά συνέπεια επενδύσεις πάνω σε αυτή. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε ότι σε λίγα χρόνια από σήμερα, βάσει κοινοτικής οδηγίας, οι ρύποι θα προσμετρούνται – με αρνητικό πρόσημο- στο ενεργειακό ισοζύγιο της κάθε χώρας, οπότε έχουμε έναν ακόμη λόγο σταδιακά να ενταχθούμε στην πράσινη ενέργεια. Ήδη αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ, πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα για τους ρύπους της.
ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ
* Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι ανανεώσιμες δεν είναι φθηνές πηγές ενέργειας και ότι η συμμετοχή τους κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μέχρι το 2020, όπως προβλέπει το εθνικό σχέδιο για της ΑΠΕ, δεν θα επιτευχθεί.
- Το ότι η ενέργεια από ΑΠΕ είναι πιο ακριβή σε σχέση με τη συμβατική, είναι μύθος. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε πως έρχεται να καλύψει ένα μέρος του κόστους της εισαγόμενης ενέργειας σε συνδυασμό με τα πέναλτι των ρύπων.
Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, οι επενδύσεις πάνω στην πράσινη ενέργεια και σε όλο το φάσμα της, είτε μιλάμε για φωτοβολταïκά πάρκα, είτε για αιολικά πάρκα, είτε για βιομάζα και βιοαέριο, μόνο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας μπορούν να λειτουργήσουν. Ακόμη κι αν σήμερα μας φαίνονται ακριβές, σε βάθος χρόνου θα προσφέρουν φτηνή και κυρίως περιβαλλοντικά ασφαλή ενέργεια.
* Υπάρχει όμως το στρατηγικό πλαίσιο ώστε να στηριχτούν μεγάλοι επενδυτές; Έχω την εντύπωση ότι τα περισσότερα μεγάλα έργα, είναι στάσιμα...
- Όπως προανέφερα, εμείς συλλάβαμε την ιδέα του πάρκου το 2007 και το πάρκο λειτούργησε το 2011. Και είμαστε Έλληνες, είμαστε νέοι άνθρωποι, επιχειρηματίες δεύτερης γενιάς, είμαστε μέσα στα πράγματα και κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Παρ’ όλα αυτά όμως, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια, πολύς αγώνας και αδιάλειπτη προσωπική παρουσία για να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές εμπλοκές και να υλοποιήσουμε το έργο. Καταρχήν, το 2007 που ξεκινήσαμε, υπήρχε κενό νόμου σχετικά με τις ΑΠΕ, οπότε με την επένδυσή μας ουσιαστικά συνδιαμορφώσαμε το νομοθετικό πλαίσιο, καλύψαμε τα κενά και σήμερα- θέλω να πιστεύω- ότι ο επόμενος που θα θελήσει να κάνει κάτι ανάλογο θα αντιμετωπίσει λιγότερες δυσκολίες.
Προφανώς βέβαια είναι κάπως δύσκολο να υπάρξει ανάπτυξη με αυτούς τους όρους.
Για την ιστορία να σας πω, ότι πρέπει να πήραμε πάνω από 45 διαφορετικές υπογραφές, εκ των οποίων 7 ή 8, υπουργικές και μάλιστα διαφορετικών υπουργών καθώς από το 2007 έως το 2011 έγιναν δύο ανασχηματισμοί της Νέας Δημοκρατίας και μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν στη θέση μας ήταν κάποιος ξένος επιχειρηματίας. Για ποιο λόγο άραγε θα επένδυε στην Ελλάδα αν έπρεπε να αντιμετωπίσει όλα αυτά και μάλιστα όταν με πραγματικές διαδικασίες fast track μπορεί να επενδύσει στην Ιταλία ή την Ισπανία.
Για εμάς όμως αυτή η επένδυση ήταν μονόδρομος, κυρίως γιατί η λειτουργία του πάρκου θα λειτουργούσε υποστηρικτικά στη βασική μας επιχείρηση.
ΚΥΚΕΩΝΑΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
* Να «σπείρουμε» λοιπόν φωτοβολταïκά στον κάμπο; Από όσο γνωρίζω υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση μικρών πάρκων σε αγρούς, αν και οι αιτήσεις είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένες.
- Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που μαρτυρά περίτρανα την προχειρότητα και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού σχετικά με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλοντας να ενισχύσει τα αγροτικά εισοδήματα, έδωσε τη δυνατότητα σε επαγγελματίες αγρότες να αναπτύξουν μικρά φωτοβολταϊκό πάρκα στους αγρούς τους, έως 100 kW. Τι συνέβη όμως; Ο καθένας που είχε ένα χωράφι στη μέση του πουθενά, κατέθεσε αίτηση για δημιουργία πάρκου χωρίς κανείς προηγουμένως να έχει ελέγξει τα βασικά, αν δηλαδή υπάρχει δίπλα από το χωράφι κολώνα, έτσι ώστε να μπορέσει η ΔΕΗ να του πάρει το ρεύμα και να το διανείμει στο σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας κυκεώνας αιτήσεων κι έχουν μπλοκάρει τα πάντα, πολύ απλά γιατί η ΔΕΗ πριν αδειοδοτήσει, πρέπει να χαρτογραφήσει τη μισή Ελλάδα.
Τι θα μπορούσε να γίνει αντί αυτού; Θα μπορούσε το κράτος να αξιοποιήσει τα χιλιάδες στρέμματα που ανήκουν στο δημόσιο, να οριοθετήσει το πού θέλει να αναπτύξει τι και να δημιουργήσει ενιαία πάρκα, με μία μόνο γραμμή της ΔΕΗ, δίνοντας στον κάθε ενδιαφερόμενο αγρότη τη δυνατότητα να υπομισθώσει στρέμματα εντός τους, όπως ακριβώς στις βιομηχανικές ζώνες. Αντί αυτού επικράτησε και πάλι η μικροπολιτική λογική που λέει, «γιατί να το κάνουμε στη Λάρισα και όχι στην Καρδίτσα ή στα Τρίκαλα».
* Δεδομένης της κατάστασης και της υστερίας που υπάρχει σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή, γιατί ρισκάρατε να κάνετε μια τόσο μεγάλη επένδυση;
- Αυτά είναι αστεία. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα ξαναμπεί γρήγορα στο δρόμο της ανάπτυξης. Είναι απλά ζήτημα χρόνου. Όταν λοιπόν συμβεί αυτό, η χώρα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη να ενταχθεί σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς θεωρούμε ότι οι ΑΠΕ αποτελούν την επένδυση του μέλλοντος και φροντίσαμε να προετοιμαστούμε. Οι Γερμανοί που έρχονται στην Ελλάδα και πιέζουν για φωτοβολτα     ϊκά προφανώς δεν το κάνουν από άγνοια.
Είναι δεδομένο ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια θα υπάρξει ενεργειακή τρύπα και αυτό γιατί τα τελευταία 15 χρόνια η Ευρώπη έφυγε από την παραγωγή και γύρισε στις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Επειδή ωστόσο το οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο βαδίζαμε μέχρι τώρα, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορεί να συνεχιστεί, σιγά- σιγά θα μπούμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση. Τα ευρωπαϊκά κράτη δηλαδή θα πάψουν να επιδοτούν ανέργους για να ψωνίζουν κινέζικα και θα αναζητήσουν τρόπους ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπουν στην παραγωγή. Σταδιακά λοιπόν και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της οικονομίας και των αγαθών, με αυξημένες ανάγκες σε πράσινη ενέργεια.
Πιστεύουμε ότι σε εκείνο το χρονικό σημείο, εμείς θα είμαστε έτοιμοι για ένα ακόμη βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου