Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το μνημόνιο «κλείνει» το Πανεπιστημιακό

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΤΑ 50% ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

απο

* Νέα αιφνιδιαστική μείωση των δαπανών για εφημερίες – Κατά 48,8% μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες και για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012
Σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους από κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας θα αντιμετωπίσουν άμεσα οι Θεσσαλοί πολίτες μετά και την απόφαση του υπουργείου Υγείας να περικόψει κατά 51,9% τις λειτουργικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2012.
Η απόφαση του υπουργείου κοινοποιήθηκε χθες σε σύσκεψη που συγκάλεσε η διοίκηση του ΠΝΛ με τη συμμετοχή θεσμικών οργάνων αλλά και διευθυντών κλινικών προκαλώντας αντιδράσεις κατά της πολιτικής του υπουργείου Υγείας αφού η μείωση των δαπανών (από 50 έως 60%) στα λειτουργικά έξοδα κυρίως των χειρουργικών κλινικών θα σημάνει την άμεση μείωση των δραστηριοτήτων τους, σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με τους τόνους της αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν από τους διευθυντές, που μεταξύ άλλων σημείωναν επίσης πως κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες, γιατί δεν θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται στο σύνολό τους αλλά και το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να εξηγήσει ποια περιστατικά θα εξυπηρετούνται και ποια όχι!
Τα δυσάρεστα όμως για τη συνεχή υποβάθμιση του ΠΝΛ δεν σταματούν εδώ καθώς χθες έγινε γνωστό ότι οι δαπάνες για τις εφημερίες στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας περικόπτονται αιφνιδιαστικά και άλλο, από τα 35 εκατ. ευρώ το 2011 σε 31 εκατ. ευρώ το 2012 θέτοντας το νοσοκομείο, όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε στη χθεσινή συνέλευση, στα «όρια ασφαλείας» του, όταν εδώ και έναν χρόνο έχουν αυξηθεί οι ημέρες γενικής εφημερίας.
Η συρρίκνωση των υπηρεσιών του ΠΝΛ, που διαθέτει μοναδικές για τη Θεσσαλία τριτοβάθμιες κλινικές θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη σε βάρος των πολιτών όταν η περικοπή των δαπανών που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας δεν συνοδεύεται ούτε από εξορθολογισμό των δαπανών ούτε από κάποιο μακρόπνοο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να αναιρείται ο χαρακτήρας (τριτοβάθμιος, εκπαιδευτικός κ.λπ.) του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως, παρά την αύξηση των ασθενών κατά 30% σύμφωνα με στοιχεία της 5ης ΥΠΕ, το ΠΝΛ δέχεται τις περισσότερες μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες έναντι άλλων νομαρχιακών νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ.
Σοβαρή είναι η μείωση των δαπανών και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (από 31,7 εκατ. ευρώ το 2011 σε 15,5 εκατ. ευρώ το 2012) αλλά η παροχή υπηρεσιών δεν αναμένεται να επηρεασθεί άμεσα αρνητικά με δεδομένο ότι, σύμφωνα πάντα με την 5η ΥΠΕ, σε αρκετές κλινικές έχει μειωθεί σημαντικά το έργο (πληρότητα κ.λπ.) μετά και τη μείωση του αριθμού των εφημεριών (από 2:1 σε 1:1). Αντίθετα στο ΓΝΛ δεν μειώνεται σημαντικά η δαπάνη για εφημερίες (από 5,5 εκατ. ευρώ το 2011 σε 5,2 εκατ. ευρώ το 2012) όταν στο ΠΝΛ η δαπάνη (σύμφωνα με την πρώτη κατανομή) μειώνεται από 6,5 εκατ. ευρώ το 2011 σε 5,9 εκατ. ευρώ στο 2012.
Να σημειωθεί πως με τον εφαρμοστικό νόμο του υπουργείου Υγείας που ψηφίσθηκε προχθές στη Βουλή τα διασυνδεόμενα όπως ονομάζονται σήμερα, δυο νοσοκομεία της Λάρισας από το 2013 θα αποτελέσουν ένα νοσηλευτικό ίδρυμα με κοινή διοίκηση, προϋπολογισμό και συνεπώς στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις που μεταξύ άλλων θα αφορούν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
ΣΥΣΚΕΨΗ
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη ο διοικητής του ΠΝΛ Ηλίας Σκυλλάκος, πλαισιωμένος από τον αναπλ. διοικητή του ΠΝΛ καθηγητή Γ. Νταλέκο και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας καθηγητή Φίλ. Τρυποσκιάδη ενημέρωσε τους διευθυντές των κλινικών, γιατρούς και εκπροσώπους φορέων του νοσοκομείου για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του ΠΝΛ από τα 80,5 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 41,8 εκατ. ευρώ φέτος (44 εκατ. ευρώ αν προστεθούν και τα έξοδα για εξωτερικές υπηρεσίες όπως φύλαξη, εστίαση κ.λπ.).
Ο κ. Σκυλλάκος αφού διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός του ΠΝΛ ανερχόταν στα 155 εκατ. ευρώ το 2009 και στα 112 εκατ. ευρώ το 2010, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση για να τονίσει ότι η απόφαση βαρύνει το υπουργείο Υγείας για να καλέσει τέλος τους διευθυντές κλινικών σε συνεργασία προκειμένου να τηρηθεί ο προϋπολογισμός, υπενθυμίζοντας τέλος ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σήμερα βεβαιωμένες οφειλές ύψους 61 εκατ. ευρώ προς το νοσοκομείο.
Το πρόχειρο της απόφασης του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε εναλλάξ εφημερίες των δυο νοσοκομείων της Λάρισας τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νταλέκος με αποτέλεσμα το ΠΝΛ να υποβαθμισθεί σε κέντρο εφημερίας όπως είπε ενώ ο κ. Τρυποσκιάδης σημείωσε με αφορμή το θέμα της νέας μείωσης των δαπανών για τις εφημερίες πως «φθάσαμε στο όριο ασφαλείας, το ΠΝΛ βρίσκεται στην κόκκινη γραμμή».
Εντονα επικριτικός στις επιλογές του διοικητή του ΠΝΛ ήταν ο καθηγητής Ορθοπεδικής Κων. Μαλίζος όπως και ο αναπλ. καθηγητής Ορθοπεδικής Θεόφ. Καραχάλιος χαρακτηρίζοντας «μη εφαρμόσιμο το νέο προϋπολογισμό» προσθέτοντας ότι «η μείωση έως και 60% των δαπανών στο χειρουργικό τομέα θα σημάνει υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών όταν παράλληλα δεν λαμβάνεται υπόψη το παραγόμενο έργο στις εν λόγω κλινικές». Θίγοντας παράλληλα τη διάσταση της ενημέρωσης των πολιτών για τη νέα εξέλιξη.
ΣΤΟ ΓΝΛ
Ειδικότερα για τα ορθοπεδικά περιστατικά ο κ. Σκυλλάκος διευκρίνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και με τον αναπλ. διοικητή του ΓΝΛ Κων. Καραμπάτσα για «εκτόνωση της ζήτησης» με εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και από την ορθοπεδική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου.
Στον ελλιπή προϋπολογισμό αναφέρθηκαν και άλλοι πανεπιστημιακοί γιατροί, θίγοντας επίσης τη διάσταση της νομικής ευθύνης για τη μη εξυπηρέτηση ασθενών λόγω έλλειψης δαπανών επιρρίπτοντας επίσης ευθύνη για την απουσία από τη σύσκεψη του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ο οποίος είχε προσκληθεί όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλλάκος.
Τέλος η εκπρόσωπος των γιατρών του ΠΝΛ Πόπη Κουρσούμη σημείωσε την αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημιακού με αυτό τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ακόμη ότι το ΠΝΛ παρά τον διαφορετικό του ρόλο αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο με τα άλλα νοσοκομεία για να καταλήξει σημειώνοντας ότι ο σύλλογος των γιατρών θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάδειξη του προβλήματος. Επίσης η πρόεδρος των πανεπιστημιακών γιατρών (μελών ΔΕΠ) Εφη Καψαλάκη τόνισε πως η μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού του νοσοκομείου θα σημάνει τη μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών στους πολίτες και πως ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων δεν θα εξυπηρετούνται πλέον.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Με βάση το νέο προϋπολογισμό οι δαπάνες των δυο νοσοκομείων της Λάρισας για το 2012 ανέρχονται ως εξής: Για υγειονομικό υλικό 8,9 εκατ. ευρώ για το ΠΝΛ και 3,1 για το ΓΝΛ, για φάρμακα 15,6 για το ΠΝΛ και 5,5 για το ΓΝΛ, για ορθοπεδικό υλικό 1,4 για το ΠΝΛ και 515.000 για το ΓΝΛ, για χημικά αντιδραστήρια 3,7 για το ΠΝΛ και 1,3 για το ΓΝΛ, για εξωτερικές υπηρεσίες (εστίαση, καθαριότητα, αμοιβές τρίτων κ.λπ.) 4,9 για το ΠΝΛ και 1,7 για το ΓΝΛ και τέλος για λοιπές κατηγορίες (μισθοδοσία επικουρικού, ΔΕΚΟ κ.λπ.) 9,3 για το ΠΝΛ και 3,2 για το ΓΝΛ. Συνολικά για το ΠΝΛ εγκρίθηκαν 44 εκατ ευρώ (από 80,5 το 2011) και για το ΓΝΛ 15,5 εκατ ευρώ (από 31,7 το 2011).
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου