Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Νέα πρόκληση από τους Τούρκους

απο enarxikospolitis


Πήρε απόφαση για πετρελαϊκές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευση από την εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας έχουν ληφθεί σειρά αποφάσεις, που αφορούν στη χορήγηση αδειών για πετρελαϊκές εργασίες ακόμα και σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως στη νότια Ρόδο και το Καστελόριζο.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας που προσανατολίζεται να προβεί άμεσα σε διάβημα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι αποφάσεις αυτές αντιβαίνουν τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, ενώ επισημαίνει πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης
πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι θέσεις της χώρας μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. «Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας και καταλήγει σημειώνοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».
.newsdeastgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου