Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Σημεία και τέρατα στην αγορά φαρμάκου

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΘΗΝΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
Σημεία και τέρατα στην αγορά φαρμάκου
Της Ελένης Πετροπούλου
Με τη σφραγίδα του νόμου συνεχίζεται το πάρτι στον χώρο του φαρμάκου, εκτοξεύοντας στα ύψη τη φαρμακευτική δαπάνη. Η πολιτική τιμών που εφαρμόζεται στη χώρα μας, όχι μόνο δεν επιτυγχάνει τον στόχο των 2,8 δισ. ευρώ για το 2012, αλλά αντίθετα πριμοδοτεί στην πράξη νεότερα πανάκριβα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται ανεξέλεγκτα, καθώς η αγορά βρίσκει νέους δρόμους κερδοσκοπίας. Πολλά πρωτότυπα και εκτός πατέντας παλαιά φάρμακα, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά, πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, έως προκλητικά χαμηλές, με άμεσο αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους από την ελληνική αγορά.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Η έλλειψη του Sintrom (2,54 ευρώ) που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες οδηγεί στη χρήση του Pradaxa, με κόστος 102,86 ευρώ. Η έλλειψη της αντιβίωσης πενικιλίνης Ospen (7,22 ευρώ) οδήγησε σε υπερχρησιμοποίηση του Klaricid (21,84 ευρώ) ή του Zinadol (12,97 ευρώ).
Σημεία και τέρατα στην αγορά φαρμάκου
Ελλείψεις
Η έλλειψη του αντιβιοτικού Garamat (2,01 ευρώ) οδηγεί στη χρήση του Droll (10,97 ευρώ) ενώ η έλλειψη του προληπτικού των αλλεργιών Zaditen (5,57ευρώ) εκτοξεύει τα αντιαλλεργικά Rupafin (10.72 ευρώ) ή Aerius (9.97 ευρώ). Αντίστοιχα, η έλλειψη του Saroten (2,59 ευρώ) οδηγεί στη χρήση του Seropram (14,48 ευρώ), η έλλειψη του Alkeran (20 ευρώ) στο πολλαπλούν μυέλωμα οδηγεί στη χρήση νεότερων φαρμάκων όπως το REVLIMID (6.004,41ευρώ) και η έλλειψη του Leukeran (12 ευρώ) στη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία οδηγεί στη χρήση του Fludara (312,64 ευρώ).
Το περίεργο είναι ότι ακόμη και σήμερα (που λειτουργεί στη χώρα μας παρατηρητήριο τιμών), δεν γίνεται αναπροσαρμογή της τιμής των παλαιών φαρμάκων, αλλά είτε εμφανίζονται ελλείψεις είτε εισάγονται από τον ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας Τεχνολογίας) σε πολλαπλάσια τιμή. Σημειώνεται δε, ότι τέτοια φάρμακα δεν έχουν συνήθως ούτε γενόσημα και σε τυχόν έλλειψή τους δεν υπάρχει φάρμακο να τα αντικαταστήσει.
Εκτός συνταγογράφησης......................

 http://www.imerisia.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου