Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Γαϊδουρινό γάλα:διατροφικά οφέλη

gaidoyrino gala απο agrofasma
Το γαιδουρινό γάλα σύμφωνα με έρευνες, έχει ιδιότητες αντιγήρανσης και αναγεννητικά συστατικά και προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του δέρματος. Ακόμα, περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ ακόμα βελτιώνει και τη διαδικασία της επούλωσης.
Επίσης τα μεταλλικά άλατα του γαϊδουρινού γάλακτος επιτρέπουν στο δέρμα να καθαρίζεται, εφόσον αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με στόχο τη δημιουργία νέων ζωντανών κυττάρων.
Είναι γεγονός ότι στη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία παρατηρείται μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο το γαϊδουρινό γάλα. Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν δημοσιευτεί 60 περίπου επιστημονικές εργασίες αποκλειστικά για το γαϊδουρινό γάλα. Οι εργασίες αυτές υποδηλώνουν, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αλλεργίας, αλλά και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενηλίκων ατόμων.
Από τα στοιχεία για τη χημική σύνθεση του γαϊδουρινού γάλατος και τις αναλύσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί, προκύπτει ότι είναι σχετικά φτωχό σε ολικά στερεά (8 έως 10%) και πρωτεΐνες (1,5 έως 1,8%) ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (6 έως 7%).
Η λιποπεριεκτικότητά του κυμαίνεται από 0,28% έως και 1,82% και εξαρτάται από την εποχή του έτους. Η ημερήσια γαλακτοπαραγωγή μιας γαϊδούρας κυμαίνεται από 0.9 έως 1.7 λίτρα, ενώ η μέση ετήσια ποσότητα είναι 489±36 λίτρα με μέση διάρκεια αρμέγματος 295±12 μέρες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νάπολης της Ιταλίας, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στην Κωνσταντινούπολη, συνέκριναν τα αποτελέσματα του γαϊδουρινού γάλακτος με αυτά του αγελαδινού στη διατροφή και την υγεία.
Όπως διαπίστωσαν , το γαιδουρινό γάλα, κατ’ αρχήν περιέχει λιγότερα και καλύτερης ποιότητας λιπαρά , όπως τα ωμέγα 3 και τα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και παρέχουν φυσική προστασία στην καρδιά.
Επίσης έχει υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου ενώ φαίνεται να είναι κατάλληλο για τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Τέλος, για όσους φροντίζουν τη γραμμή τους, η νέα μελέτη έδειξε ότι βοηθάει περισσότερο στο αδυνάτισμα, γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
«Η κατανάλωση του γαϊδουρινού γάλακτος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί» ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές στην παρουσίασή τους.
Σύμφωνα και με προηγούμενες μελέτες το συγκεκριμένο είδος γάλακτος είναι καλύτερο από το αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδας, το γάλα σόγιας και το γάλα σε σκόνη, ιδιαίτερα για τα παιδιά, γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου.
Επιπλέον το γεγονός ότι μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μητρικό γάλα και περιέχει λίγες πρωτεΐνες το καθιστά κατάλληλο για πολύ μικρά παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου