troktiko
«Όσοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τη λίστα Λαγκάρντ έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και είναι έκθετοι μπροστά στον ελληνικό λαό», αναφέρει σχετική ανακοίνωση Τύπου του Συνασπισμού, όπου σημειώνεται πως οι ευθύνες δεν περιορίζονται μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι ακολούθησαν και έκαναν τα πάντα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση. Ακόμη, προαναγγέλλει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα αγωνισθεί ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια», διότι «ο λαός απαιτεί να μάθει και να αποδοθούν ευθύνες».
Νωρίτερα, στην καταγγελία ότι η αρχική λίστα Λαγκάρντ αλλοιώθηκε, και ότι η καινούρια λίστα που παρελήφθη από τις γαλλικές αρχές την περασμένη Παρασκευή έχει 600 (!) παραπάνω ονόματα συγκριτικά με την παλιά προέβη μέσα από τηλεοπτικές της δηλώσεις η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Νάντια Βαλαβάνη.
«Στην καινούρια λίστα Λαγκάρντ, υπάρχουν 600 ονόματα παραπάνω σε σχέση με την παλιά. Ευσταθούσαν αυτά που λέγονται ότι έγινε αντικείμενο επεξεργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πιθανόν να βγουν κάποια πράγματα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα του μαύρου χρήματος στην Ελβετία δεν ξέρω αν θα αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε η κυρία Βαλαβάνη.
Εν τω μεταξύ, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπεύθυνη θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με δήλωσή της την Κυριακή διατύπωσε σειρά ερωτημάτων, με κυρίαρχο το ερώτημα αν η λίστα αυτή που έφτασε πριν από μερικά 24ωρα στην Αθήνα από το Παρίσι, «ταυτίζεται με τα αρχεία ή τα στοιχεία που χειρίσθηκαν προσωπικά και εν κρυπτώ ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Διώτης και ο κ. Καπελέρης».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα ενεργοποιήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να λάμψει η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη και διαφάνεια και κατήγγειλε ότι με ευθύνη των συγκυβερνώντων κομμάτων, αποφασίστηκε να σταματήσει η διερεύνηση της υπόθεσης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ εξαντλούνται οι χρόνοι παραγραφής.
Παράλληλα, άμεσο έλεγχο όσων εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ ζητά και Χρυσή Αυγή. «Να διερευνηθεί άμεσα το πόθεν έσχες όσων έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό. Οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος να πάνε στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους. Πολιτική κάθαρση εδώ και τώρα», είναι χαρακτηριστικά το σχόλιο της Χρυσής Αυγής.
Και ερώτηση στη Βουλή
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενημέρωση της Βουλής για τους λόγους που καθυστέρησε επί τρεις μήνες η ανάκτηση της λίστας λίστας Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές, ζητούν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Οι βουλευτές επικαλούνται τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η λίστα ζητήθηκε από τις 12 Οκτωβρίου 2012, αλλά και δημόσια δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι το υπουργείο αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα» στην ανάκτησή της.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου 2012 η φερόμενη ανάκτηση της γνήσιας λίστας Λαγκάρντ.
Δεδομένου ότι το Πανελλήνιο γνωρίζει, από τις αρχές Οκτωβρίου 2012, ότι η αρχικώς διαβιβασθείσα λίστα έχει καταστεί αντικείμενο υπεξαγωγής.
Δεδομένης, επίσης, της δήλωσης του κ. Υπουργού Οικονομικών την 1/11/2012 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η λίστα «έχει ζητηθεί από τις 12 Οκτωβρίου 2012»
Δεδομένης, ακόμη, της δημόσιας δήλωσης του κ. Υπουργού Οικονομικών ότι αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα» στην ανάκτησή της
Δεδομένης, τέλος, της ρητής αναφοράς, στην δημόσια ανακοίνωση του Υπουργείου ότι η πρωτότυπη λίστα δεν πέρασε καν από τα χέρια του κ. Υπουργού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Για ποιο λόγο καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές; Πότε ακριβώς περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών αρχών; Σε ποια ακριβώς μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο της Γαλλίας και σε ποιον έλληνα αξιωματούχο; Με ποιον τρόπο διασφαλίσθηκε το περιεχόμενό της; Ποια πρόσωπα, από ποιες υπηρεσίες και σε ποια χρονική στιγμή ήρθαν σε άμεση επαφή με την πρωτότυπη λίστα; Ποια ήταν τα αναφερθέντα «τεχνικά προβλήματα» που καθυστέρησαν την ανάκτησή της;
- Πώς θα αξιοποιηθεί η πρωτότυπη λίστα, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της νομιμότητας και, μεταξύ άλλων, για την φορολόγηση μη φορολογηθεισών καταθέσεων στην Ελβετία και στο εξωτερικό;
Επιπλέον ζητείται να καταθέσει ο κ. Υπουργός στη Βουλή των Ελλήνων:
- Την επίσημη αλληλογραφία βάσει της οποίας ζητήθηκε και παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις Γαλλικές Αρχές προς τις ελληνικές αρχές και κάθε επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο και αποδεικτικό παράδοσης- παραλαβής, καθώς και κάθε έγγραφο που αποτυπώνει τα αναφερθέντα «τεχνικά προβλήματα»
- Η απόφαση για την εγκριθείσα δαπάνη μετάβασης και παραμονής της αποστολής του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών στην Γαλλία για την ανάκτηση της γνήσιας λίστας και όλα τα σχετικά παραστατικά.
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου