Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ενοποιήθηκαν τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

μεσω  vreslarisa
Δημοσιεύθηκαν τελικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεκατρείς νέοι, ενοποιημένοι οργανισμοί νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και για τα διασυνδεόμενα της Λάρισας (Πανεπιστημιακό και Γενικό) ανοίγοντας τον δρόμο για τις συγχωνεύσεις κλινικών.
Όπως προβλέπεται στην κοινή απόφαση των υπουργών, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομεία Λάρισας «αποτελούν εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου» και φέρει την επωνυμία «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο», έδρα δε «του εν λόγω ΝΠΔΔ είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας» καταλήγει το πρώτο άρθρο.
Άσχετα όμως από το τυπικό της υπόθεσης (έδρα, σφραγίδα κ.λπ.) το θέμα αφορά στις συγχωνεύσεις κλινικών, στο ποιος θα τις σχεδιάσει και αποφασίσει και με ποια κριτήρια. Με αφορμή τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ 3486/31-12- 12) για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, πηγές του υπουργείου Υγείας σημειώνουν ότι «δεν κλείνουν νοσοκομεία, αλλά κάποια μπαίνουν κάτω από κοινή διοίκηση και ορισμένες κλινικές συνενώνονται εντός των νοσοκομειακών μονάδων» προσθέτοντας μάλιστα πως «οι όποιες επισημάνσεις πάνω στους δημοσιευμένους οργανισμούς γίνουν από τα αρμόδια όργανα (Υγειονομικές Περιφέρειες και Νοσοκομεία) εξετάζονται και υποβάλλονται προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις».
ΚΛΙΝΕΣ
Στο άρθρο 3 του νέου ΦΕΚ, για τα κρεβάτια του ενιαίου πλέον νοσοκομείου της Λάρισας σημειώνεται πως «η συνολική δύναμη κλινών του ενιαίου ΝΠΔΔ ορίζεται στις 950 κλίνες». Ό,τι ακριβώς προβλέπεται δηλαδή και στο αρχικό ΦΕΚ (1681/28-07-11) που δημοσιεύθηκε επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, με 650 κρεβάτια στο Πανεπιστημιακό και άλλα 300 κρεβάτια στο Γενικό Νοσοκομείο. Η διευκρίνιση γίνεται γιατί ο νέος Οργανισμός, παρά τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλίας, εγκρίθηκε τότε, προβλέποντας λιγότερες κλίνες αφού έχει... ξεχασθεί το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός κρεβατιών του Πανεπιστημιακού, δεν αναπτύχθηκαν ποτέ λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και παρά το γεγονός ότι η Ιατρική Σχολή εξέλεξε νέους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2011, η τότε διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας κάλεσε σε «διάλογο'BB τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει του νέου «χάρτη υγείας» αλλά το υπουργείο Υγείας, παραβλέποντας τις εισηγήσεις των φορέων, αποφάσισε τη μείωση κατά 107 κρεβατιών, συνολικά και στα πέντε νοσοκομεία της περιοχής. Το υπουργείο διατήρησε στο ίδια επίπεδα τον αριθμό των κλινών στο ΠΝΛ (μετρώντας τις 566 ανεπτυγμένες και όχι τις 708 οργανικές), μείωσε κατά 27 τα κρεβάτια του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (από 269 σε 242 όταν ανέρχονται στις 405 οι οργανικές), μείωσε κατά 16 τα κρεβάτια του ΓΝ Βόλου (από 346 σε 330), μείωσε κατά 43 τα κρεβάτια του ΓΝ Τρικάλων (από 303 σε 260) και μείωσε επίσης κατά 21 τα κρεβάτια του ΓΝ Καρδίτσας (από 241 σε 220).
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Ο αριθμός των κλινών έρχεται πλέον σε δεύτερη μοίρα αφού το πρωτεύον αφορά στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από τις εσωτερικές συγχωνεύσεις κλινικών, όπως θα θεωρηθούν και τυπικά αφού πρόκειται για ένα νοσοκομείο. Είναι γνωστό πως το υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος, για συγχωνεύσεις έως τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε το θέμα παραμένει ανοιχτό. Ποια δηλαδή θα είναι κριτήρια (οικονομικά ή υγειονομικά) που θα κυριαρχήσουν στις αναμενόμενες συγχωνεύσεις κλινικών. Το προσφάτως αναδειχθέν θέμα των ΩΡΛ κλινικών, παρότι η απόφαση ελήφθη για την απαιτούμενη κάλυψη των ασθενών κατά τις εφημερίες, άνοιξε ήδη τη συζήτηση με γιατρούς και εργαζόμενους στο ΓΝΛ να καλούν από κοινού, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Με αφορμή τους νέους οργανισμούς νοσοκομείων, πηγές του υπουργείου Υγείας σημειώνουν ότι «κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4052/2012 με τις οποίες ορίζεται ότι από 1.1.2013 τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελούν αυτοτελή και ενιαία ΝΠΔΔ, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στην σύνταξη και έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α) ενοποίησης των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάργηση νοσοκομείου ή ενοποίηση μη διασυνδεόμενου νοσοκομείου.
Δεν κλείνουν επομένως νοσοκομεία, αλλά κάποια μπαίνουν κάτω από κοινή διοίκηση και ορισμένες κλινικές συνενώνονται εντός των νοσοκομειακών μονάδων. Επεξηγηματικά δεν ακρωτηριάζεται με αυτή τη διαδικασία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε εμποδίζεται η άνετη και άμεση πρόσβαση των πολιτών στις δομές του. Αντιθέτως επιδιώκεται η ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και του ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας» κατα- λήγουν πηγές του υπουργείου Υγείας. Θωρείται περιττό να αναφερθεί, πως η τελευταία διάσταση, έχει πρακτικά διαψευσθεί από την καθημερινότητα των νοσοκομείων, μετά τις περικοπές των δαπανών για υλικά και εφημερίες, ιατρών και προσωπικού.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου