Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Βόμβα στη Βουλή: Ο Παπανδρέου ενημερωνόταν συνεχώς για τη λίστα Λαγκάρντ

 
• Τι αναφέρεται στην απόρρητη ηλεκτρονική αλληλογραφία Διώτη - Παπακωνσταντίνου που κατετέθη στην προανακριτική • Ποιος και πότε ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό • Ο ρόλος του τότε διοικητή της ΕΥΠ
Ολική ανατροπή στα έως τώρα γνωστά δεδομένα για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ προέκυψε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο άνθρωπος που έσβησε το usb το οποίο του είχε αποστείλει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με την αποκαλυπτική αλληλογραφία...
που έχει ως ημερομηνία 7 Ιουλίου του 2011, ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ όχι μόνον έχει συνεχιζόμενη εμπλοκή με τις διαδικασίες διερεύνησης της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και ενημερώνει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Υπενθυμίζεται ότι από όσα είχαν γίνει έως τώρα γνωστά ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου δύο φορές: Την πρώτη φορά όταν υπήρχε η αρχική πληροφορία για την ύπαρξή της και η δεύτερη όταν παρελήφθη από το Παρίσι, το φθινόπωρο του 2010.
Από τότε, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είχαν ξανασυζητήσει για το θέμα.
Ο διάλογος πάντως είναι αποκαλυπτικός. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι όταν έγινε η ηλεκτρονική αλληλογραφία ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ήταν πλέον υπουργός Οικονομικών, αλλά υπουργός Περιβάλλοντος, καθώς ο ανασχηματισμός είχε γίνει στις 17 Ιουνίου του 2011, δηλαδή 21 ημέρες πριν.
Στο πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα, στις 7 Ιουλίου 2011, στις 10.06 το πρωί, γράφει ο κ. Διώτης στον κ. Παπακωνσταντίνου:
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Λυπάμαι γιατί λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μου -που ανέκυψαν την τελευταία στιγμή- δεν μου επέτρεψαν να προσέλθω. Είμαι βέβαιος ότι περάσατε ένα υπέροχο βράδυ. [εικόνα 1]

Δεκατέσσερα λεπτά αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε μέσα από το ipad:
Να είσαι καλά Γιάννη. Θα σε πάρω να τα πούμε [εικόνα 2]

Χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο ενδιάμεσο μήνυμα, στη 1.26 μετά το μεσημέρι ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να στέλνει ένα νέο μήνυμα από το BlackBerry του αυτή τη φορά:
Πράγματι περάσαμε καλά Γιάννη! Κρίμα που δεν μπόρεσες. Πήρες το στικάκι που σου έστειλα; [εικόνα 3]
Μετά από μισή ώρα, στη 1.56 μ.μ. Ο κ. Διώτης απάντησε:
Ναι το έλαβα αλλά δεν έχω προλάβει να κάνω αναγνώριση του περιεχομένου. Δεν είμαι δα και ο καλύτερος σ' αυτά: Ηδη έχουμε συζητήσεις (με τον Κώστα) για να προχωρήσουμε στη διερεύνηση και περαιτέρω επεξεργασία. Εχει γίνει καμιά επεξεργασία; [εικόνα 4]
Δύο ώρες αργότερα, ο τότε υπουργός απαντά και αναρωτιέται:
Ποιον Κώστα;
Ναι είχα δώσει στον Γιάννη Καπ (σ.σ. Προφανώς εννοεί τον Γιάννη Καπελέρη, προκάτοχο του κ. Διώτη) να ψάξει καμιά 30αριά. Επίσης σου θυμίζω το άλλο θέμα που έχει πάει στην εισαγγελία. [εικόνα 5]
Μετά από ένα πεντάλεπτο ο κ. Διώτης, διευκρινίζει και η απάντηση αυτή δημιουργεί τα ερωτήματα:
Τον Μπίκα (σ.σ. τον τότε διοικητή της ΕΥΠ) μου είπε ότι μιλήσατε και μίλησε και με τον Πρωθ. Αύριο θα δω τον Κώστα. [εικόνα 6]

Ενα λεπτό αργότερα, του στέλνει και ένα συμπληρωματικό μήνυμα που αναφέρει:
Το άλλο το παρακολουθώ. [εικόνα 7]
Και στις 3.17 μ.μ. ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά:
Ναι μιλήσαμε. Του είπε ότι έχεις τα στοιχεία.
Το άλλο αργεί και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι... [εικόνα 8]
Από iefimerida


Ενήμερος ο Γ. Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ

Παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου ζητούν ομόφωνα τα μέλη της 
Σε εξέλιξη είναι η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στην Προανακριτική Επιτροπή, ο οποίος προσκόμισε την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε στις 7 Ιουλίου 2011, μία μέρα πριν την αντιγραφή του επίμαχου usb με τη λίστα Λαγκάρντ από τον ίδιο, με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Από την αλληλογραφία φέρεται να προκύπτει ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης εμφανίζεται να συνεργάζεται για την επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ με τον τέως επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα, ο οποίος φαίνεται να έχει ενεργό ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης. Επίσης από την αλληλογραφία προκύπτει ότι ο κ. Μπίκας ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Εν τω μεταξύ παράταση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μέχρι τις 15 Απριλίου θα ζητήσουν τα μέλη της από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως αποφάσισαν ομόφωνα στην αποψινή τους συνεδρίαση.
Σημειώνεται ότι η Προανακριτική είχε πάρει παράταση μέχρι τις 29 Μαρτίου προκειμένου να παραδώσει το πόρισμά της, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των μαρτύρων που είχαν καταρχήν συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα.
Γι' αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να ζητηθεί νέα παράταση, χωρίς να αποκλείεται να ζητηθεί και να καταθέσουν το πόρισμα τους λίγο αργότερα, όπως διευκρίνιζαν μέλη της Προανακριτικής.
Πηγή:ΑΠΕ
Από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου