Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Εμπλοκή των «Πυρήνων» και στη 2η ληστεία στον Πυργετο

Εμπλοκή των «Πυρήνων» και στη 2η ληστεία

απο  thessalianews


Η ομάδα του Βελβεντού φέρεται να βρίσκεται πίσω και από τη δεύτερη ληστεία στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στον Πυργετό Λάρισας, τον Οκτώβριο του 2012.
Ο τρόπος δράσης των τεσσάρων ληστών που το μεσημέρι της 19ης Οκτωβρίου άρπαξαν από τα ταμεία της τράπεζας 18.500 ευρώ είναι πανομοιότυπος με αυτόν που ακολούθησαν οι δράστες της διπλής ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης την 1η Φεβρουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη διαφυγή τους από τον Πυργετό προς τη Ραψάνη επιβιβάστηκαν σε βαν που εξωτερικά είχαν μετατρέψει σε ασθενοφόρο, όπως ακριβώς αποπειράθηκαν να κάνουν και στο Βελβεντό!
Η πρώτη ληστεία στο ίδιο υποκατάστημα της Αγροτικής στον Πυργετό είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2011. Οι τέσσερις δράστες, σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, φορούσαν ρούχα παραλλαγής και το κλεμμένο αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει είχε εντοπιστεί να κινείται στην περιοχή την παραμονή της ληστείας. Για συμμετοχή σε αυτήν προφυλακίστηκαν το Μ. Σάββατο οι δύο από τους πέντε συλληφθέντες της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής στη Ν. Φιλαδέλφεια (30 Απριλίου). Ιχνη DNA τους είχαν βρεθεί σε βαριοπούλα και ένα ζευγάρι ακουστικά που είχαν αφήσει πίσω τους. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη και για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» όπως συνέβη και με τους προφυλακισμένους σήμερα δράστες της ένοπλης ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης.
Αντίθετα, μέχρι σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί εργαστηριακά οι δράστες της «ορφανής» ληστείας του Οκτωβρίου 2012, ωστόσο το modus operandi είναι πανομοιότυπο με εκείνο των ληστών του Βελβεντού. Συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Δύο μπήκαν στο υποκατάστημα, ενώ άλλοι δύο παρέμειναν απ' έξω κρατώντας καλάσνικοφ. Αυτόπτες μάρτυρες της ληστείας δήλωσαν στην «Κ» ότι οι δύο δράστες που μπήκαν στο υποκατάστημα δεν είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά, ενώ οι άλλοι δύο συνεργοί τους είχαν καλύψει ελαφρώς τα πρόσωπά τους με καπέλα και γυαλιά ηλίου. «Ηταν νεαροί, ηλικίας 20 - 25 ετών. Απευθυνόμενοι προς τον κόσμο που τη στιγμή της ληστείας ήταν στην πλατεία του χωριού είπαν "κάντε ησυχία, δεν θα πειράξουμε κανέναν" ενώ κατά την αποχώρησή τους από το υποκατάστημα ευχαρίστησαν τους πελάτες και τους υπαλλήλους για τη συνεργασία», δήλωσε στην «Κ» κάτοικος του Πυργετού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες διέφυγαν από την κεντρική πλατεία του χωριού χρησιμοποιώντας ένα Ι.Χ. που είχε κλαπεί 7 ημέρες νωρίτερα από την Αθήνα. Το κλεμμένο αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό. Στο εσωτερικό οι δράστες είχαν ρίξει χλωρίνη για να εξαφανίσουν υπολείμματα DNA ικανά να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Και κατά τη ληστεία στον Φιλώτα Φλώρινας που επίσης αποδόθηκε στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει χλωρίνη προκειμένου να εξαφανίσουν DNA ενός εκ των δραστών που τραυματίστηκε και αιμορραγούσε έξω από την τράπεζα.
Το «ασθενοφόρο»
Το βασικό, ωστόσο, στοιχείο που παραπέμπει ευθέως στη ληστεία του Βελβεντού είναι ότι οι ληστές της Αγροτικής Τράπεζας στον Πυργετό μετεπιβιβάστηκαν, κατά τη διαφυγή τους, από το κλεμμένο Ι.Χ. σε ένα ασθενοφόρο, όπως ακριβώς έκαναν 4 μήνες αργότερα οι ληστές της Κοζάνης. «Τους ακολουθήσαμε καθώς έφευγαν από το χωριό. Στο δρόμο που συνδέει τον Πυργετό με τη Ραψάνη εγκατέλειψαν το κλεμμένο Ι.Χ. και επιβιβάστηκαν σε ένα στρατιωτικό ασθενοφόρο», αποκάλυψε στην «Κ» κάτοικος του Πυργετού.
Η Καθημερινή (Γιάννης Σουλιώτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου