Τρίτη, 30 Απριλίου 2013
Απόλυτη ασυλία να απειλούν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ ζητούν
αστυνομικοί ενώ ΠΟΑΣΥ και ΜΜΕ βραβεύουν υπόπτους βασανισμού κρατουμένων.
«Τα περί δημοκρατίας τα χορτάσαμε καθώς και τα επί 35 χρόνια μεγάλα λόγια» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΑΣΥΑ συμπληρώνοντας ότι οι φωτορεπόρτερ δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν τα στοιχεία του επικεφαλής της διμοιρίας από την οποία δέχθηκαν απειλές.
Παράλληλα αμφισβητούν το δικαίωμα φωτορεπόρτερ αλλά και πολιτών να τραβούν φωτογραφίες αστυνομικών χωρίς την άδειά τους. θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα επιχειρήματα αστυνομικών έχουν καταρριφθεί από σχετικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη.
Η καταγραφή των πράξεων οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας είναι όχι μόνο δικαίωμα αλλά υποχρέωση των δημοσιογράφων. Μοναδικός περιορισμός είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων των αστυνομικών ως εργαζομένων (Οδηγία 115/2001). Όπως έχουν εξηγήσει όμως γνωστοί δικηγόροι «οι διατάξεις αυτές ισχύουν έναντι των εργοδοτών (που δεν μπορούν λ.χ. να τους βάλουν κάμερες στα γραφεία) κι όχι έναντι των πολιτών, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα για κοινωνικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας».
Αφού έκρυβαν για χρόνια τα διακριτικά τους στοιχεία τώρα οι «πραίτορες» του Δένδια διεκδικούν πλήρη ασυλία για τις επιθέσεις που πραγματοποιούν εναντίον δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ αλλά και απλών πολιτών. Η συνήθης απάντηση του υπουργείου στις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από αστυνομικούς είναι η απειλή μηνύσεων εναντίον δημοσιογράφων, εφημερίδων και περιοδικών – οι οποίες όμως ουδέποτε πραγματοποιούνται.
Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) βράβευσε την περασμένη εβδομάδα αστυνομικούς για τη σύλληψη αναρχικών ληστών οι οποίοι έφεραν εμφανή σημάδια βασανισμού.
Θυμίζουμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έχει καταγγείλει εδώ και καιρό προσπάθεια «φυσικής εξόντωσης» δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ με αφορμή τη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας εναντίον του προέδρου της ΕΦΕ, Μάριου Λώλου.
Οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον δημοσιογράφων πολλαπλασιάζονται, πάντα με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας, και έχουν απασχολήσει τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Reporters Without Borders για την ελευθεροτυπία το 2013, η χώρα μας έπεσε σε ένα χρόνο κατά 14 θέσεις φτάνοντας στην 84η της παγκόσμιας κατάταξης -πολύ πίσω από αρκετά δικτατορικά και μοναρχικά καθεστώτα.
Στη συνέχεια παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της καταγγελίας της ΕΦΕ και την πρωτοφανή απάντηση των αστυνομικών:
http://anarhogatoulis.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου