Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

«Αγνοούνται» πάνω από 162 εκατ. ευρώ





ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 Ιουνίου 2013
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1765 στις 20 Ιουνίου 2013
Το Ποντίκι
«Αγνοούνται» πάνω από 162 εκατ. ευρώ
Έκαναν «σημαία» την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ενώ στην πραγματικότητα έστηναν ένα «φαγοπότι» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προερχόταν από επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Εδώ και χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να εφαρμόσουν μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Με την εγκληματική τους, όμως, αδιαφορία και κωλυσιεργία προσέφεραν πρόσφορο έδαφος στη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, καθώς και στην ανάδειξη φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων όπως το κόμμα της Χρυσής Αυγής, που επί χρόνια βρίσκονταν «εν υπνώσει».
Το κύριο πρόσχημα των κρατικών φορέων ήταν πως η Ελλάδα, ως βασικός ενδιάμεσος σταθμός εκατομμυρίων προσφύγων από την Ασία και την Αφρική προς τη Βόρεια Ευρώπη, δεν τύγχανε της οικονομικής κυρίως βοήθειας που της αναλογούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται η χώρα από «σταυροδρόμι λαών» σε «αποθήκη ψυχών».

Η πραγματικότητα όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα τις κυβερνήσεις Καραμανλή, Παπανδρέου και Σαμαρά. Αφού ο ευρωπαϊκός κουμπαράς όχι μόνο είχε ανοίξει, αλλά η «κάνουλα έτρεξε» άφθονα ευρώ συνολικού ύψους 373 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαετία 2007-13!

Πού πήγαν τα λεφτά

Το θέμα είναι πως από αυτά περίπου 162 εκατομμύρια αγνοούνται! Και κανείς δεν ξέρει πού, πότε και για ποιο σκοπό διατέθηκαν. Αν διατέθηκαν... Γιατί, όπως έγραψε πρόσφατα επιφανής βουλευτής της Ν.Δ. στο Τwitter, «η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος της μετανάστευσης έχει και κέρδη! Ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα». 
Ξετυλίγοντας το κουβάρι της... κονόμας θα πρέπει καταρχάς να τονιστεί πως αρμόδιος φορέας για τη χορήγηση των 373 εκατομμυρίων ευρώ είναι το τμήμα Home Affairs της Ε.Ε., που ασχολείται με θέματα μετανάστευσης, παροχής ασύλου και ασφάλειας των συνόρων των κρατών - μελών. Ο συγκεκριμένος Οργανισμός θέσπισε λοιπόν πλουσιοπάροχα προγράμματα χρηματοδότησης για συγκεκριμένες χώρες, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μεταναστευτικών εισροών από τρίτες χώρες. 

Το πρόγραμμα που αφορά και την Ελλάδα ονομάστηκε Solid (Αλληλεγγύη και Διαχείριση της Μεταναστευτικής Ροής) και αφορούσε τα έτη 2007-13. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε άγγιξε τα 3,97 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 10% (δηλαδή 373 εκατομμύρια) διατέθηκαν στην Ελλάδα, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γαλλία, με τα εκατομμύρια μεταναστών που στοιβάζονται στα «blocks» (σ.σ.: κτήρια που θυμίζουν εργατικές κατοικίες στην Ελλάδα) στις «ευαίσθητες» συνοικίες του Παρισιού, της Μασσαλίας, της Νις κ.α.



Το συνολικό ποσό διατέθηκε σε τέσσερα επιμέρους θεματικά ταμεία: Το Ταμείο Προσφύγων, που ασχολείται με τις μεταναστευτικές ροές, το Ταμείο Ένταξης, που αφορά τα θέματα χορήγησης ασύλου, το Ταμείο Επιστροφής, που αφορά τα προγράμματα επαναπατρισμού των προσφύγων, και το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, που αφορά αυτό ακριβώς που φανερώνει ο τίτλος του, τη «θωράκιση» των συνόρων. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων συνολικού ποσού 331 εκατομμυρίων ευρώ κλήθηκαν να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης (αρχικά επί κυβερνήσεων Καραμανλή ως ενιαίος φορέας και στη συνέχεια ως ανεξάρτητα υπουργεία), ενώ ένα πολύ μικρότερο συγκριτικά ποσό, που έφθασε τα 21 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκε στο υπουργείο Υγείας και αφορούσε την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών.

Αναζητούνται υπεύθυνοι

Όπως αποδεικνύεται από τα ελλιπή επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την τριετία 2008-2011 από τα 80 εκατομμύρια ευρώ που επρόκειτο να διατεθούν για τον επαναπατρισμό των προσφύγων, το ελληνικό κράτος δαπάνησε μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ. Για το τι απέγιναν τα υπόλοιπα 79 εκατομμύρια ουδείς αρμόδιος είναι σε θέση να απαντήσει. 
Στην ουσία το πρόγραμμα της εκούσιας επιστροφής μεταναστών στις πατρίδες τους άρχισε να λειτουργεί ομαλά μόλις το πρώτο εξάμηνο του ’13 και αφού έχει ξεκινήσει να «τρέχει» το τελευταίο τμήμα της ευρωπαϊκής επιδότησης ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν και από τις επιχορηγήσεις που αφορούσαν το Ταμείο Ένταξης των μεταναστών και αφορά τη χορήγηση ασύλου.
Τα χρήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. από το Ταμείο Ένταξης την τετραετία 2008-12 ανήλθε σε 21 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, από τις 64.010 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην αρμόδια υπηρεσία, εγκρίθηκαν μόλις 535, δηλαδή ποσοστό 0,83%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει το 25%....

Όσο για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του Ξένιου Δία, που κατέχει περίοπτη θέση στο... success story του Αντώνη Σαμαρά και του υφισταμένου του Νίκου Δένδια, πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Human Rights Watch αναφέρει πως από τους 85.000 μετανάστες που προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα της χώρας για εξακρίβωση στοιχείων μεταξύ Αυγούστου ’12 - Μαρτίου ’13, μόλις το 6% διαπιστώθηκε ότι στερούνταν νόμιμων εγγράφων!

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση της φύλαξης των κέντρων κράτησης προσφύγων σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, προκειμένου από τη μια να αποδεσμεύσει αστυνομικούς για την ενίσχυση των τοπικών τμημάτων και της Άμεσης Δράσης και από την άλλη για να μπορέσει να δικαιολογήσει μέρος των Κοινοτικών Επιδοτήσεων που «αραχνιάζουν» στα κρατικά ταμεία. 

Την ίδια ώρα, βέβαια, στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα κρατούμενοι πρόσφυγες ξεκίνησαν νέα απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τα μουχλιασμένα κρουασάν που σερβιρίστηκαν τις τελευταίες δύο μέρες για πρωινό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου