Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ανδρέας Ξανθός: Καταργείται η καταβολή των 5 και του 1 ευρώ για εξωτερικά ιατρεία-συνταγές


Ανδρέας Ξανθός: Καταργείται η καταβολή των 5 και του 1 ευρώ για εξωτερικά ιατρεία-συνταγές





















απο ΕΝΙΚΟΣ


Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και του 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή εξήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην πρώτη του δήλωση, αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης.
Χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη τη συμμετοχή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για «επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας, για καθολική και χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «απαιτούνται μέτρα άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών (5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, 1 ευρώ ανά συνταγή) και μείωση της επιβάρυνσης τους στην αγορά φαρμάκων».
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας έθεσε ως βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση του συστήματος Υγείας τη στοχευμένη ενίσχυση του με ανθρώπινο δυναμικό, «γιατί όλες οι δομές υγείας -ιδιαίτερα στην επαρχία- υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση», σημείωσε.
Και συμπλήρωσε ότι «πάνω απο όλα, όμως, απαιτείται μία ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με άρση της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς. Οφείλουμε, στηριγμένοι στις πιο έντιμες και αποδοτικές δυνάμεις του συστήματος υγείας, να εδραιώσουμε ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να ενισχύσουμε το δημοκρατικό προγραμματισμό, τη συμμετοχή των εργαζομένων και τον κοινωνικό έλεγχο. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να απογοητεύσουμε μια κοινωνία που ζητά συνέπεια και αξιοπιστία. Η πολυετής θητεία στο ΕΣΥ και η ενεργός συμβολή στους αγώνες των υγειονομικών για τη δημόσια περίθαλψη και την κοινωνική αλληλεγγύη είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη στα νέα καθήκοντα. Με σοβαρότητα, εντιμότητα, συλλογικότητα και συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των ασθενών, θα τα καταφέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου