Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Βρέθηκαν άλλα 10 εκατ. για το Πανεπιστημιακό



ΜΙΧ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: ΣΤΑ 56 ΕΚΑΤ. Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2012

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Του Γιώργου Μακρή
Την αύξηση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κατά 10 εκατ. ευρώ (στα 55,8 – 56 εκατ. από 46 εκατ. ευρώ) ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης.
Ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος δέχτηκε την οξεία κριτική του Λαρισαίου βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλη, προανήγγειλε ότι αύριο Τετάρτη αναρτάται ο πίνακας με τους επικουρικούς ιατρούς των νοσοκομείων των μεγάλων αστικών κέντρων, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας (απέδωσε την
καθυστέρηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), ενώ είπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα γίνουν ανακοινώσεις για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό μέσω ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά, ειδικότερα, τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημιακού, ο κ. Μιχάλης Τιμοσίδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης να μειώσει τον προϋπολογισμό από τα 118,5 εκατ. ευρώ το 2009 στα 82 εκατ. το 2010 και τα 62,5 εκατ. ευρώ το 2011. «Μειώθηκε η σπατάλη, μειώθηκε το κόστος χωρίς σημαντικές διαφορές στην παροχή υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά.
Για την εκ νέου περικοπή του προϋπολογισμού του νοσοκομείου το 2012 στα 46 εκατ. ευρώ, ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημιακού θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί στα 55,8 – 56 εκατ. καθώς η μείωση σε σχέση με το 2011 θα είναι τελικά της τάξης του 10% (πρόκειται για ποσοστό που αφορά όλα τα νοσοκομεία της χώρας). «Ό,τι χρειαστεί θα καλυφθεί», διαβεβαίωσε ο κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ενώ χαρακτήρισε τους λεγόμενους «κλειστούς» προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ως «υποχρέωση στον φορολογούμενο» και είπε ότι η ΥΠΕ έλαβαν εντολή να καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς σε συνεννόηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
Ο ΑΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
«Από πού βρήκατε τα επιπρόσθετα 10 εκατ. ευρώ και γιατί δεν τα δώσατε από την αρχή; Είναι δυνατόν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων να καταρτίζονται με τόση προχειρότητα;», διερωτήθη ο κ. Αστέριος Ροντούλης με αφορμή το γεγονός ότι η ΥΠΕ Θεσσαλίας μείωσε τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημιακού στα 46 εκατ. για να τον αυξήσει χθες ο υφυπουργός στα 56 εκατ.
«Αφήστε τα ωραία λόγια και τα «θα», προέτρεψε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΛΑΟΣ τον υφυπουργό και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο νοσοκομείο: «Υπάρχουν οφειλές από εφημερίες με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες επισχέσεις εργασίας, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη επικουρικού ιατρού, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι παρωχημένος και δεν συντηρείται ενώ ώριμες μελέτες δεν προωθούνται στο ΕΣΠΑ, με πραξικοπηματικό τρόπο το σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία της Λάρισας έγινε 1-1 με αποτέλεσμα το Πανεπιστημιακό να μετατραπεί σε απλό κέντρο υγείας.
Δεκάδες χειρουργεία αναστέλλονται και εκατοντάδες ασθενείς και κυρίως καρκινοπαθείς εγκαταλείπουν τη Λάρισα για τα νοσοκομεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση σε κόστος αλλά και την ψυχική τους υγεία. Δύο κλινικές που δεν υπάρχουν άλλες στην Κεντρική Ελλάδα, η Αγγειοχειρουργική και η Νευροχειρουργική ανακοίνωσαν ότι θα δέχονται ασθενείς μόνο τις μισές ημέρες του μήνα. Απαξιώνετε ένα νοσοκομείο που έπρεπε να προσέχετε ως κόρη οφθαλμού», επισήμανε ο κ. Αστ. Ροντούλης και πρότεινε να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των πλευρών για την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού του νοσοκομείου και την ισόρροπη ανάπτυξή του.
«Αυτή η εικόνα αδικεί το νοσοκομείο και κυρίως την προσφορά των εργαζομένων», ανταπάντησε ο κ. Μιχ. Τιμοσίδης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού», αν και παραδέχτηκε «επιμέρους προβλήματα.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κρατάμε το ΕΣΥ όρθιο, με προβλήματα βεβαίως. Δεν έχει κλείσει καμία κλινική παρά τα όσα ακούγονται. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας είναι στολίδι», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος είπε ότι λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, τα κενά στο νοσοκομείο θα καλυφθούν με επικουρικούς ιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου