Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Νίκη Πούτιν από τον πρώτο γύρο με 62% δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΩ ΤΟΥ 56%

απο εθνος

Νίκη του Πούτιν από τον πρώτο γύρο με πάνω από 62% δίνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η εκλογική επιτροπή με καταμετρημένες τις ψήφους στο 20% των περιφερειών. Περισσότεροι από 110.000 οπαδοί του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας, συγκεντρώθηκαν κοντά στο Κρεμλίνο για να δηλώσουν την στήριξή τους. Ως «άδικες» αποκήρυξε τις εκλογές, ο αντίπαλος του Πούτιν, Γκ. Ζιουγκάνοφ.

Πανηγυρισμοί από οπαδούς του Πούτιν, στη Μόσχα.
Πανηγυρισμοί από οπαδούς του Πούτιν, στη Μόσχα.
Ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έρχεται δεύτερος με κάτι λιγότερο από 18% ενώ οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τα πρώτα αυτά
αποτελέσματα.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο Ζιουγκάνοφ χαρακτήρισε «άδικες και ευτελείς» τις εκλογές, αλλά συμπλήρωσε ότι με την αυξανόμενη λαϊκή οργή ο Πούτιν «δεν θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνά όπως έκανε (στο παρελθόν)».
Νίκη Πούτιν δίνουν και τα πρώτα exit polls των εταιρειών VΤsIOM και FOM σύμφωνα με τα οποία ο Πούτιν συγκεντρώνει το 58,3% με 59,3%, ακολουθούμενος από τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (17,7% έως 18,2%).

Νίκη Πούτιν από τον πρώτο γύρο με 62% δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Προχόροφ, που συμμετείχε ως ανεξάρτητος υποψήφιος κι έκανε την έκπληξη των εκλογών καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 9,2% έως 9,6%.

Ακολουθούν ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος με 7,4% και ο πρόεδρος της "κεντροαριστερής" "Δίκαιης Ρωσίας" Σεργκέι Μορόνοφ με 4,3%.

Ψηφοφορία «κάρουζελ»
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 56% και είναι μεγαλύτερη από αυτή των προεδρικών του 2008. Παρά τους 30000 εθελοντές- επιβλέποντες και παρά τις κάμερες που τοποθετήθηκαν σε 95000 εκλογικά τμήματα, μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δεν έλειψαν οι καταγγελίες για νοθεία και στη σημερινή ψηφοφορία.

Οι αντίπαλοι του Πούτιν δεν πείστηκαν ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» θα απέτρεπε την νοθεία. Υπήρξαν αναφορές για 3000 παραβάσεις και μάλιστα η οργάνωση Golos επικαλέστηκε μαρτυρίες για ψήφο «κάρουζελ», δηλαδή για λεωφορεία γεμάτα ψηφοφόρους οι οποίοι μεταφέρονταν από το ένα εκλογικό τμήμα στο άλλο στη Μόσχα, στο Νοβοσιμπίρσκ και το Μπαρναουλ της Σιβηρίας, προκειμένου να ψηφίσουν πολλές φορές.
Για ψηφοφορία «κάρουζελ» έκανε λόγο και ο γνωστός αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής και μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, μιλώντας στο BBC: «Τρομακτικό εύρος αλλοιώσεων, ειδικά στην Μόσχα…μαζική χρήση της ψηφοφορίας κάρουζελ»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν πρόεδρος της Ρωσίας από το 2000-2008, ωστόσο το Σύνταγμα δεν του επέτρεπε να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη θητεία. Μετά το «διάλειμμα» με την προεδρία Μεντβέντεφ, ο Πούτιν επανήλθε ως υποψήφιος για την προεδρία, αντιμέτωπος με τέσσερις αντιπάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου