Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ανυπολόγιστης αξίας ο θησαυρός των αρχαιοκάπηλων

ΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ- 44 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ- ΔΡΑΣΗ ΣΕ 13 ΝΟΜΟΥΣ

απο εθνος

Χιλιάδες αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας κατασχέθηκαν από την αστυνομία, μετά από ευρεία επιχείρηση που οδήγησε στην εξάρθρωση μεγάλης σπείρας αρχαιοκαπήλων, η οποία δρούσε σε 13 νομούς της χώρας. Συνελήφθησαν 44 άτομα, κατασχέθηκαν πάνω από 8000 αρχαία νομίσματα, αλλά και 15 όπλα.

Φωτογραφία ορισμένων από τα κλεμμένα αρχαία που έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία.
Φωτογραφία ορισμένων από τα κλεμμένα αρχαία που έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία.
Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, η ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης
Χαλκιδικής, που ξεκίνησε χθες το πρωί, με στόχο την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ενέχεται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας με πεδίο δράσης 13 νομούς της χώρας, στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Η εγκληματική οργάνωση δρούσε σε νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και ιδίως σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Φθιώτιδα.
Κατά την επιχείρηση, συνελήφθησαν 44 ημεδαποί, ενώ κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα και αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας, όπως επίσης όπλα, μεγάλος αριθμός ανιχνευτών μετάλλων και έντυπα - βιβλία για το χαρακτηρισμό αρχαίων αντικειμένων.
Τα αρχαία που απέσπασε η σπείρα (φωτό: Ελληνική Αστυνομία)
Τα αρχαία που απέσπασε η σπείρα (φωτό: Ελληνική Αστυνομία)
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 66χρονος ο οποίος διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και 43 κύρια και περιφερειακά μέλη 25 έως 74 ετών με διαφορετικά προφίλ: συνταξιούχοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες.
Παράνομες ανασκαφές και πώληση στο εξωτερικό
Όπως προέκυψε από τις έρευνες, ο 66χρονος, είχε συστήσει την εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εμπορία αρχαίων αντικειμένων, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Τα αρχαία αντικείμενα προέρχονταν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, που ενεργούσαν τα μέλη της σπείρας σε διαφορές περιοχές της χώρας, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.
Ανάμεσα στα κατεσχεθέντα είναι όπλα και φυσίγγια (φωτό: Ελληνική Αστυνομία)
Ανάμεσα στα κατεσχεθέντα είναι όπλα και φυσίγγια (φωτό: Ελληνική Αστυνομία)

Ο επικεφαλής, αφού παραλάμβανε τα αρχαία αντικείμενα – ευρήματα, τα αξιολογούσε και τα προωθούσε για πώληση σε χώρες του εξωτερικού, μέσω ενός δικτύου που είχε αναπτύξει. Για το σκοπό αυτό μετέβαινε ο ίδιος στο εξωτερικό ή τα απέστελνε, μέσω εταιρειών, σε ειδικό φάκελο και σε μικρό αριθμό, ώστε να μην κινήσουν υποψίες, λόγω του βάρους τους. Από την έρευνα έχουν διαπιστωθεί συχνές μεταβάσεις του σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία και Αγγλία, ενώ έχουν εντοπιστεί χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό, με παραλήπτη τον ίδιο. Ο εγκέφαλος και οι λοιποί συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν, κατά περίπτωση, τα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης των διατάξεων για την αρχαιοκαπηλία, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της πλαστογραφίας και της παράβασης των νόμων για τα όπλα και τα ναρκωτικά.
Μέρος του θησαυρού που κατασχέθηκε (φωτό: Ελληνική Αστυνομία)
Μέρος του θησαυρού που κατασχέθηκε (φωτό: Ελληνική Αστυνομία)

Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας. Παρόλα αυτά, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται σε εθνικό επίπεδο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής - διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί το σύνολο και το χρονικό εύρος των δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και να προσδιοριστεί ο αριθμός των αρχαίων αντικειμένων που διοχετεύθηκαν παράνομα στο εξωτερικό.
Ο κατάλογος των κατασχεθέντων

  • πάνω από 80000 νομίσματα κάθε μορφής και εμφάνισης τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα Βυζαντινά χρόνια και στην πλειοψηφία τους είναι χάλκινα
  • πλήθος αρχαίων αντικειμένων ανυπολόγιστης αξίας
  • βυζαντινές ξύλινες δίπτυχες εικόνες διαστάσεων 37Χ25 και 14Χ11 εκατοστών που απεικονίζουν μορφές Αγίων
Μεταξύ των νομισμάτων και αρχαίων αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνονται αντικείμενα ανυπολόγιστης ιστορικής - αρχαιολογικής αξίας, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα Βυζαντινά χρόνια όπως:

  • 3 χρυσά επιστόμια
  • πλήθος κοσμημάτων
  • μικρά αγαλματίδια χάλκινα αναθηματικού τύπου
  • χάλκινες χάντρες περιδεραίων και πήλινες επιχρυσωμένες χάντρες περιδεραίων
  • αιχμές βελών
  • μαρμάρινο τμήμα γυναικείας κεφαλής πιθανά από επιτύμβια στήλη
Βρέθηκαν επίσης:
  • υλικό και βιβλία αρχαιολογικών θεμάτων οποία χρησιμοποιούνται για τεκμηρίωση των νομισμάτων
  • 3 πολεμικά τυφέκια, 1 μονόκαννο κυνηγετικό όπλο, 1 τροποποιημένο κυνηγετικό όπλο, 3 πιστόλια, 7 περίστροφα και 1 πιστόλι φωτοβολίδων
  • 19 ανιχνευτές μετάλλων
  • 47 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες πράξεις τους
  • 5 πλαστά έντυπα ασυμπλήρωτων αδειών κυκλοφορίας Ελληνικών Αρχών, καθώς και 2 Αρχών Ολλανδίας και 1 Αρχών Δανίας
  • το χρηματικό ποσό των 8.350 ευρώ καθώς και 69 Λέβα
  • μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου