Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ετοιμάζεται κίνημα «οβελίας από το μαντρί»


ΜΕΤΑ ΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ» ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ

Ετοιμάζεται κίνημα «οβελίας από το μαντρί»

 απο


Του Γιώργου Ρούστα
«Στον κάμπο δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά το κίνημα «κατευθείαν από το μαντρί» γιατί το εφαρμόζουμε χρόνια τώρα. Στα χωριά της Θεσσαλίας αποτελεί έθιμο ο καταναλωτής, λίγο πριν το Πάσχα να προμηθεύεται κατευθείαν από τον κτηνοτρόφο το αρνάκι και να σφάζει, παρουσία μαρτύρων. Όσον αφορά στο περίφημο κίνημα της πατάτας το στηρίζουμε, αλλά οι κτηνοτρόφοι θα προτιμήσουμε τους εμπόρους».
Τάδε έφη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Τζιότζιος, σχολιάζοντας όσα γράφτηκαν τις προηγούμενες μέρες για την επέκταση του κινήματος της πατάτας
και στα αμνοερίφια.
Αφορμή για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση αποτέλεσε το κίνημα της πατάτας και η ανάλογη πρωτοβουλία που έλαβαν πολίτες του Βόλου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με κτηνοτρόφους του γειτονικού νομού, ώστε να υπάρξουν μαζικές παραγγελίες και τροφοδοσίες του καταναλωτικού κοινού ενόψει της πασχαλινής κίνησης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Τζιότζιο «η υπόθεση αυτή δεν έχει μαύρο άσπρο. Καταρχήν η Ομοσπονδία στηρίζει το κίνημα της πατάτας, καθώς «η τιμή του προϊόντος είχε υποχωρήσει αισθητά και οι παραγωγοί ήταν θύματα των κερδοσκόπων». Στην περίπτωση των αμνοεριφίων η κατάσταση είναι διαφορετική. Η προμήθεια των ζωντανών αμνοεριφίων -τούτη την περίοδο- είναι κάτι φυσιολογικό, κυρίως στα χωριά. Και επειδή οι περισσότεροι Θεσσαλοί επιλέγουν το χωριό τους για την περίοδο του Πάσχα, αρκετοί αγοράζουν το αρνί για πάχυνση, για να ακολουθήσει αργότερα η σφαγή, σε χαμηλότερη τιμή απ΄ ό,τι θα το προμηθεύονταν από κρεοπωλείο της πόλης.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να θυμίσουμε ακόμη την παραδοσιακή αγορά της οδού Καλλιθέας στη γέφυρα του Αλκαζάρ, όταν το Μεγάλο Σάββατο κτηνοτρόφοι, κυρίως από περιοχές του πρώην Δήμου Νέσσωνος, φόρτωναν στις καρότσες τους τα ζωντανά και τα πωλούσαν, σαφώς σε καλύτερη τιμή σε σχέση με τον έμπορο. Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι όμως, της τότε Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, η οποία επικαλούνταν παράβαση των υγειονομικών διατάξεων και τα πρόστιμα που επιβάλλονταν ήταν η αιτία να καταργηθεί τα τελευταία χρόνια η αγορά αυτή.
Αντιθέτως μέχρι σήμερα στην λαϊκή αγορά της Καρδίτσας, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή διατίθενται στο κοινό ζωντανά αμνοερίφια για πάχυνση, σε τιμές γύρω στα 5-6 ευρώ. Σε αυτή την τιμή σχεδιάζουν να διαθέσουν ζωντανά αρνιά τις επόμενες βδομάδες Ομάδα Πολιτών στον Βόλο, η οποία έκανε πρόταση στους κτηνοτρόφους της περιοχής, να αγοράσουν απευθείας αμνοερίφια για το Πάσχα χωρίς μεσάζοντες, στη μισή τιμή από εκείνη της αγοράς.
Ο ΜΙΧ. ΤΖΙΟΤΖΙΟΣ
«Στα χωριά όμως το παζάρι με τα ζωντανά αμνοερίφια καλά κρατεί μέχρι σήμερα, αφού υπάρχει η εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή για την υγιεινή του ζώου, σε αντίθεση με το εμπόριο γενικότερα, το οποίο πλήττεται από τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων» δηλώνει στην «Ε» ο Μιχάλης Τζιότζιος, ο οποίος όμως σπεύδει να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους οι κτηνοτρόφοι θα επιλέξουν και φέτος τη συμφωνία με τους εμπόρους, αρκεί βέβαια να δώσουν μια καλή τιμή, από 5,5 €-7,5 ευρώ. «Στον έμπορο θα δώσεις μαζικά την παραγωγή σου και το κυριότερο θα πληρωθείς μετρητοίς. Στον καταναλωτή θα σε φάει το άγχος μην σου μείνουν απούλητα, καθότι θα πρέπει να βρεθούν πολλοί, ενώ κάποιοι επειδή θα είναι γνωστοί θα σε πληρώσουν με δόσεις ή με καθυστέρηση».
Από την πλευρά τους οι μεσάζοντες στην αγορά των αμνοεριφίων, αλλά και ιδιοκτήτες σφαγείων στη Θεσσαλία διαπιστώνοντας το κίνημα που δημιουργείται «κατευθείαν από το μαντρί» σπεύδουν να ζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να εντείνουν τους ελέγχους, επικαλούμενοι τις ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, κάτω από τις οποίες σφάζεται σε αυλές ή αποθήκες σπιτιών ο πασχαλινός οβελίας.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Πολύ πιο ζεστά φαίνεται να προσεγγίζουν το κίνημα «κατευθείαν από το μαντρί» κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων επεξεργάζεται τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει η διάθεση αρνιών και κατσικιών, καθώς πρόκειται για ευπαθή προϊόντα και το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο. «Είναι μια περίπλοκη διαδικασία και ψάχνουμε να βρούμε πώς θα κάνουμε τη διάθεση. Δεν είναι σαν τις πατάτες», δηλώνει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και συμπληρώνει πως «έχει δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες και παραγωγούς, που του ζήτησαν να γίνει η κίνηση αυτή, προκειμένου να κερδίσουν και οι ίδιοι και οι καταναλωτές. Υπάρχουν όμως δυσκολίες για τη διάθεση των αμνοεριφίων στους καταναλωτές, καθώς χρειάζονται σφαγεία, ψυγεία και κρεοπωλεία διάθεσης, μεταφορικά μέσα. Θέλουμε να γίνουν όλα νόμιμα για να μην έχουμε πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη υπολογίζεται ότι η τιμή των αμνοεριφίων θα είναι περίπου στα 7 με 8 ευρώ, έναντι 12 -14 ευρώ που ήταν πέρσι η τιμή πώλησης του οβελία για το πασχαλινό τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου