Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ- ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες παραμένουν επί μήνες στη λίστα αναμονής περιμένοντας να περάσουν από υγειονομική επιτροπή στα νέα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. 
«Η κατάσταση είναι πια εκρηκτική. Περισσότερα από 50.000 άτομα περιμένουν επί μήνες την εξέτασή τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ, προκειμένου να πιστοποιηθεί η αναπηρία ή η πάθησή τους και να προσδιοριστεί ο βαθμός αναπηρίας τους. Πολλοί εξ αυτών των χιλιάδων έχουν υποστεί τη διακοπή καταβολής της σύνταξής τους ή του προνοιακού τους επιδόματος, γεγονός που τους έχει οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.



Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, ο σχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας ήταν ελλιπής και άναρχος από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του. «Η Ε.Σ.ΑμεΑ. είχε επισημάνει από την αρχή τις αντιρρήσεις της ως προς τον τρόπο οργάνωσής και λειτουργίας του, καταθέτοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις που ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη. Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή το νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας λειτουργεί ως σύγχρονος Καιάδας για την αναπηρία», σημειώνουν.


Για τη σωστή λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας προτείνουν τα ακόλουθα:


- Αμεση συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής για τον καθορισμό αναπηριών που είναι μη αναστρέψιμες και την αναθεώρηση - συμπλήρωση σημαντικών κεφαλαίων του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας βάσει σύγχρονων επιστημονικών - ιατρικών δεδομένων.


- Εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, μέσω του οποίου συστήνεται το ΚΕΠΑ και συμπλήρωσή του με διατάξεις που θα εγγυώνται την ύπαρξη ενός αδιάβλητου συστήματος και διαφάνειας.


- Ειδική πρόβλεψη για κατ' οίκον εξέταση ατόμων που αδυνατούν να μετακινηθούν.


- Στελέχωση των Υγειονομικών Επιτροπών με καταρτισμένους γιατρούς.


- Κατάργηση του μέτρου που αφορά την καταβολή 46 ευρώ από Ατομα με Αναπηρία και χρονίως πάσχοντες.


Ο εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας καλούν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να αναλάβουν την ευθύνη για την καθυστέρηση έκδοσης γνωματεύσεων και καταβολής συντάξεων ή επιδομάτων στους δικαιούχους. Οπως σημειώνουν, δεν πρέπει να αναστέλλεται καμία οικονομική ή κοινωνική παροχή, εάν η έκδοση της γνωμάτευσης καθυστερεί περισσότερο από έναν μήνα.


http://www.tovima.gr/
μεσω ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου