Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

απο ελευθερια

Δημοπρατείται η νέα βιβλιοθήκη στο Συκούριο


Ένα σημαντικό έργο, κυρίως για τη νεολαία της περιοχής, η αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιρίου, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στο Συκούριο του πρώην Δήμου Νέσσωνος για τη δημιουργία βιβλιοθήκης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 945.870 ευρώ, πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 30 Αυγούστου.
Πρόκειται για το πρώτο έργο του Δήμου Τεμπών που δημοπρατείται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος Τεμπών με την Τεχνική του Υπηρεσία, δηλώνει «έτοιμος» για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από πλευράς μελετών, αν και υπάρχει έντονος προβληματισμός για μεγάλα έργα, ζωτικής σημασίας για την περιοχή στον άξονα «οδικές συνδέσεις», καθώς ο τομέας αυτός είναι υπερκαλυμμένος από πλευράς χρηματοδοτήσεων.
Για παράδειγμα για την περίφημη πλέον σύνδεση των παραλιών Καστρί-Λουτρό – Ν. Πόροι, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, με πρωτοβουλία του κ. Κολλάτου, για συνάντηση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, των δημάρχων Τεμπών-Δίον Ολύμπου και των δύο περιφερειαρχών Θεσσαλίας -Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να βρεθεί μια λύση και να συνταχθεί καταρχήν η σχετική μελέτη.
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η δημοπράτηση του κτιρίου της Βιβλιοθήκης θα γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων για λογαριασμό του Δήμου Τεμπών, καθώς λόγω έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας του δεύτερου, υπογράφηκε μεταξύ των δύο Δήμων προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση της εν λόγω πράξης. Η μελέτη του έργου ανατέθηκε από τον πρώην δήμο Νέσσωνος και εκπονήθηκε από ομάδα μελετητών μηχανικών.
Το έργο αφορά στην αποκατάσταση πέτρινου κτιρίου, προϋφιστάμενου του 1955, το οποίο χρησιμοποιείται ως πνευματικό κέντρο και έδρα του Μορφωτικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου περιοχής Συκουρίου, με σκοπό τη δημιουργία βιβλιοθήκης. Το κτίριο ανήκε στον Βασίλειο Τσιφλίκα, ο οποίος επί δεκαετίες το παραχωρούσε έναντι συμβολικού αμελητέου μισθώματος στο Μορφωτικό Σύλλογο και από τον οποίο το αγόρασε ο πρώην Δήμος Νέσσωνος με χρηματοδότηση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ.
Πρόθεση της νυν και της πρώην Δημοτικής Αρχής είναι να επισκευασθεί το υπάρχον κτίσμα, να επεκταθεί σε έκταση και ύψος και να αποκτήσει χώρους ελκυστικούς για τη νεολαία με απώτερους στόχους, αφ’ ενός μεν τη συγκράτηση του νεαρού πληθυσμού της Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος εντός των ορίων της και αφ’ ετέρου τη διατήρηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Για την επίτευξη του διττού στόχου, αναγκαίος χώρος είναι αφ’ ενός η «ηλεκτρονική βιβλιοθήκη» και αφ’ ετέρου η ασφαλής διατήρηση των υπάρχοντων συλλογών βιβλίων και στολών, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και να στεγαστούν σε αυτόνομους χώρους. Έτσι και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα αποκτήσει μεγαλύτερη χωρητικότητα και περισσότερες δυνατότητες.
Η πρόταση, που περιλαμβάνεται στην τεχνική μελέτη, προβλέπει η είσοδος στο κτίριο να γίνει από τον προαύλειο χώρο, που καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του οικοπέδου. Μέσω αντιανεμίου εισερχόμαστε στο φουαγιέ του ισογείου. Αυτά μαζί με το κλιμακοστάσιο καταλαμβάνουν τη βόρεια προσθήκη στο κτίριο. Το κλιμακοστάσιο ανόδου στον όροφο τοποθετείται στην ανατολική πλευρά του φουαγιέ από τη νότια πλευρά του οποίου, γίνεται η είσοδος στην αίθουσα εκδηλώσεων και στον διάδρομο που οδηγεί στο κυλικείο και τους χώρους υγιεινής. Στην αίθουσα εκδηλώσεων παραμένει μόνο η σκηνή, αυξάνεται η ωφέλιμη επιφάνειά της και μετασχηματίζεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο καταλήγει σε φουαγιέ, το οποίο διαθέτει καθιστικό.
Από το φουαγιέ εισερχόμαστε στην «ηλεκτρονική βιβλιοθήκη». Από αυτή οδηγούμαστε σε χώρο, που θα στεγάσει τη σημερινή υπάρχουσα συλλογή βιβλίων φορεσιών κ.λπ., και στο γραφείο για το Διοικητικό Συμβούλιο.
Από το γραφείο εξερχόμαστε σε ημιυπαίθριο χώρο, και σε βοηθητική κλίμακα κινδύνου, η οποία καταλήγει μέσω πλατύσκαλου στον ακάλυπτο χώρο. Η βοηθητική κλίμακα, παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια παραστάσεων, ενώνοντας τη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων με το γραφείο, το οποίο περιστασιακά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδυτήριο για τους εκτελεστές των παραστάσεων, οι οποίες μπορεί να είναι θεατρικές, χορευτικές, μουσικές κ.λ.π.
ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Δύσκολα έργα
Τα έργα που θεωρούνται υψηλής ωριμότητας και είναι αναγκαία για το δήμο, αλλά δυστυχώς λόγω υπερκάλυψης του άξονα «οδικές αρτηρίες» του ΕΣΠΑ, δεν μπορούν να ενταθούν κάπου για χρηματοδότηση, είναι τα εξής:
Βελτίωση-Ασφαλτόστρωση δρόμου μέσω Μεριά και Σταυρού (660.450 ευρώ)
Μελέτη οδοποιίας δρόμου Πυργετού-Ι.Μ. Μεταμόρφωσης (774.690 ευρώ)
Βελτίωση οδού Αιγάνης - Κάτω Αιγάνης (783.020 ευρώ )
Κατασκευή αγροτικής οδοποιίας Πουρναρίου (400.000 ευρώ)
Οδική σύνδεση Δ.Δ. Κυψελοχωρίου -Δ.Δ Μακρυχωρίου (876.740 ευρώ)
Κατασκευή ασφαλτοστρωμένου δρόμου Μακρυχωρίου Σ.Σ. Ελάτειας (605.000 ευρώ)
Βελτίωση -κατασκευή Περιφερειακής οδού στη θέση εικονοστάσι -Πετραλώνι Αμπελακίων. (628.883 ευρώ)
Έργα SOS
Έργα πνοής για τον καλλικρατικό δήμο Τεμπών, που πρέπει να γίνουν είτε έχουν ωριμότητα είτε όχι, καθώς η δημοτική αρχή θεωρεί ότι είναι αναγκαία και σύμφωνα με τον δήμαρχο Κων. Κολλάτο πρέπει να γίνουν, είναι τα εξής:
Σύνδεση παραλιών Καστρί-Λουτρό – Ν. Πόροι.
Δεν υπάρχει μελέτη, αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, με πρωτοβουλία του κ. Κολλάτου των δημάρχων Τεμπών-Δίον Ολύμπου και των δύο περιφερειαρχών Θεσσαλίας -Κεντρικής Μακεδονίας για να βρεθεί μια λύση και το σημαντικό αυτό έργο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων παραλίας, 650.000 ευρώ, υπάρχουν μελέτες που χρήζουν περαιτέρω ωρίμανσης
Εθνική Οδός Πυργετός -Κρανιά – Καλλιπεύκη. Για το έργο αυτό υπάρχει μελέτη της Νομαρχίας
Περιφερειακή οδός Πυργετού
Οδική σύνδεση Κυψελοχωρίου – Μακρυχωρίου, προϋπολογισμού 876.740 ευρώ. Υπάρχει μελέτη της ΤΥΔΚ και το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας, κυρίως για τους κατοίκους του πρώην δήμου Νέσσωνος, οι οποίοι σήμερα για να μεταβούν στην έδρα του δήμου, το Μακρυχώρι χρειάζονται 20 λεπτά περίπου, ενώ με την ασφαλτόστρωση του νέου δρόμου, μήκους 4 χλμ. οι αποστάσεις μηδενίζονται.
Βελτίωση - ασφαλτόστρωση της περιφερειακής οδού Σπηλιάς- Καρίτσα. Δεν υπάρχει μελέτη.
Eπίσης ένα έργο που θα επιδιώξει ο δήμος Τεμπών να εντάξει στο ΕΣΠΑ 2007-2013, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη πρόσκληση, είναι το 6ο Τμήμα Δικτύου Αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων Κρανιάς – Πυργετού, προϋπολογισμού 3.570.000ευρώ
Τα έργα που θέλουν επικαιροποίηση
Τα έργα υψηλής ωριμότητας που χρήζουν απλώς επικαιροποίησης, είναι τα εξής:
Κατασκευή Δικτύου αποχέτευσης Σπηλιάς (1.000.000 ευρώ)
Δημιουργία Βιολογικού Καθαρισμού Σπηλιάς (1.000.000 ευρώ)
Κατασκευή μικρού φράγματος στη θέση ΠΑΛΙΟΓΕΦΥΡΟ Σπηλιάς (600.000 ευρώ)
Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στο Δ.Δ. Πυργετού (372.000 ευρώ)
Πνευματικό κέντρο Πυργετού (200.000 ευρώ)
Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Συκουρίου (1.800.000 ευρώ)
Ανέγερση παιδικού σταθμού Συκουρίου (1.000.000 ευρώ)
Δημιουργία Σκοπευτηρίου στα πλαίσια της περιβαλλονικής αποκατάστασης λατομικής περιοχής Καλοχωρίου & Νέσσωνος του Δήμου Νέσσωνος (3.950.000 ευρώ)
Αποκατάσταση φράγματος Αμπελακίων στη θέση Αμπελότοποι (722.000 ευρώ)
Ανάπλαση εισόδου οικισμού Αμπελακίων και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Αγ. Γεωργίου (β’ φάση) (287.000 ευρώ)
Ανόρυξη και αξιοποίηση υδρευτικής γεώτρησης στη θέση Ζαχάτικα – Μπελίτικο (Αμπελάκια) (220.000 ευρώ).
Γ. Ρούστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου